Doorzoek volledige site
04 juni 2013 | JAN DANEELS

Awg architecten brengt interieur van de kerk van Leegkerk naar hoger niveau

De kerk van Leegkerk doet zijn naam sinds begin mei bepaald geen eer aan, hoewel dat in deze context wel degelijk veel goeds betekent. Awg architecten voorzag het gebouw van een nieuwe educatie-/expositieruimte, een vergaderruimte en faciliterende ruimtes. Die bevinden zich in, op en rond een gouden kubus die los in de monumentale kerk is geplaatst.
De kerk van Leegkerk doet zijn naam sinds begin mei bepaald geen eer aan, hoewel dat in deze context wel degelijk veel goeds betekent. Awg architecten voorzag het gebouw van een nieuwe educatie-/expositieruimte, een vergaderruimte en faciliterende ruimtes. Die bevinden zich in, op en rond een gouden kubus die los in de monumentale kerk is geplaatst.



De vraag naar herbestemming van de kerk, waarvan de oudste delen uit de dertiende eeuw stammen, kwam van de Stichting Oude Groninger Kerken en Bijzondere Locaties Groningen. Zij wilden zowel de oude religieuze functie van de kerk herstellen als er een ankerplaats voor de beleving van het omliggende landschap en de cultuurgeschiedenis die ermee samenhangt van maken. De kerk moet - in de woorden van de Stichting Groninger Kerken en Bijzondere Locaties Groningen - opgenomen worden in een ‘regionaal recreatief en educatief netwerk, met behoud van het traditionele meervoudig ruimtegebruik ervan’. Ze moet daarbij plaats bieden aan maatschappelijke, culturele en spirituele activiteiten en is om die reden zowel technisch als gevoelsmatig op hoog niveau uitgewerkt.



Gouden kubus

Uiteindelijk heeft het Antwerpse awg architecten volgens de bouwheren het beste antwoord op die uitvoerige vraag geformuleerd. De noodzakelijke, bijna banale toevoegingen die nodig zijn om het gebruik van het kerkje te ondersteunen werden ondergebracht in een zo compact mogelijk losstaand volume: een gouden kubus, als ware het een schatkistje, een schrijn. Nieuwe (draaibare) gouden kasten tussen schip en koor functioneren als flexibele ruimtescheiding. Die zorgen ervoor dat weer volop plaats gemaakt kan worden voor modern, waardevol gebruik.




Door een centrale plaatsing van de kubus, los van de wanden, wordt de ruimtelijke beleving van de bestaande kerkruimte maximaal gewaarborgd en worden functionele zones gedefinieerd. De situering van de educatie-/expositieruimte boven op het volume, ontsloten door een bijna monumentaal trapje, geeft uitdrukking aan het bredere bereik van deze functie. Op die manier kan de bezoeker vanop dit balkon of podium de kerkruimte en het Groningse landschap overzien en vanuit een ander perspectief beleven.