Doorzoek volledige site
10 juni 2013 | JAN DANEELS

BULK Architecten ontwerpt energievriendelijke ‘prettige bunker’

In Kontich wordt binnen afzienbare tijd een polyvalente zaal opgeleverd die het mogelijk maakt op energievriendelijke wijze jeugd-, cultuur- en sportactiviteiten te organiseren. Bovendien geniet de zaal, ontworpen door BULK Architecten, enorme akoestische en thermische voordelen omdat ze ondergronds wordt gerealiseerd. Op I Am Architect 2013 geeft Koen Van Bockstal van BULK een lezing over het project.
In Kontich wordt binnen afzienbare tijd een polyvalente zaal opgeleverd die het mogelijk maakt op energievriendelijke wijze jeugd-, cultuur- en sportactiviteiten te organiseren. Bovendien geniet de zaal, door ontwerpend bureau Bulk Architecten omschreven als een ‘verrassend prettige bunker’, enorme akoestische en thermische voordelen omdat ze ondergronds wordt gerealiseerd. Op I Am Architect 2013 geeft Koen Van Bockstal van BULK Architecten een lezing over het project.



Beeld: BULK Architecten


Verwarming door fuifgangers

Het project van 1200 m² wordt gerealiseerd in aansluiting op een reeks sportvelden en een bestaand gebouw met sporthal en zwembad. Het deels ondergrondse gebouw heeft door de verhoogde inertie bijna gratis akoestische als thermische voordelen. De zaal wordt daarbij voorzien van een innovatief HVAC concept, waarbij de warmte van feestgangers wordt gestockeerd in de aanwezige grondmassa en later kan worden hergebruikt. BULK werkte dit idee samen met Martijn Vyncke van Bureau Bouwtechniek uit en testte het reeds in een variant in een fuifzaal onder de spoorwegen in Antwerpen.

BULK werkte de zaal naar eigen zeggen verder uit als een 'huiselijke en verrassend prettige bunker, met een extreem feestelijk plafond'. Op het maaiveld toont de zaal zich als een reeks groene terpen, die een artificieel landschap vormen, in aansluiting met de hernieuwde parking en een nieuw kunstgrasveld. De verzonken buitenkoer tot slot organiseert het komen en gaan, geeft zowel het nieuwe gebouw als de bestaande sporthal en zwembad een publiek gezicht en dramatiseert de aanwezige hoogteverschillen. De zaal is momenteel in ruwbouwfase.



Beeld: BULK Architecten