Doorzoek volledige site
27 juli 2009

Terugblik 2009 - vooruitblik 2010 : Hendrik Vermoortel (BURO II)

Voor Hendrik Vermoortel van BURO II was de tweede opeenvolgende WAF-award in Barcelona de onbetwiste uitschieter.

1) Welk project of welke gebeurtenis binnen uw bureau zijn u het meest bijgebleven in 2009?
Voor het tweede jaar op rij kon BURO II & ARCHI+I afsluiten met een internationale bekroning. Een wereldarchitectuurprijs werd toegekend aan het vakantieresort ‘Merobeach’ op Dominica in de categorie ‘Future projects - residentiëel.’ Voor de uitwerking van het duurzaamheidsconcept van dit project deed BURO II een beroep op het wereldvermaarde studiebureau ARUP uit Londen. Tillyard Group stond in voor de kwaliteitsbewaking.  Het bureau slaagt er als geen ander in om de nodige experten aan te trekken waardoor een project van 1+1 drie wordt. Het multidisciplinair samenwerken is dan ook het handelsmerk van BURO II & ARCHI+I.  Uniek is ook de manier waarop dit project tot stand kwam: de bouwheer werd overtuigd om een oorspronkelijk grootschalig project te reduceren naar een project op maat van de lokale gemeenschap. Zowel de lokale regering als de lokale bevolking werden betrokken bij het ontwerpproces waardoor dit project van ecotoerisme vorm kreeg doorheen het proces. 2) Van welk project of welke gebeurtenis verwacht u veel in 2010?

We verwachten veel van de inhaalbeweging in de zorgsector, bij de scholenbouw en de bouw van nieuwe gevangenissen in Vlaanderen. We kijken dus uit naar een belangrijke rol die de overheid moet spelen in 2010…
3) Welk profiel moet de Vlaamse bouwmeester volgens u hebben en waar zal hij/zij vooral aandacht voor moeten hebben?

De nieuwe bouwmeester is het liefst iemand die met zijn voeten in het veld staat en voeling heeft met de praktijk. Hij moet bovendien bijzondere aandacht hebben voor het bouwen voor de toekomst (Kopenhagen). Een belangrijke rol ligt in het sensibiliseren en organiseren van een goede samenwerking tussen overheid en private partners, naar het integreren van de verschillende betrokken actoren rond duurzaam en kwalitatief bouwen.