Doorzoek volledige site
06 november 2020

B-architecten en VELD winnen ontwerpwedstrijd OCMW Brussel

Illustratie | B-architecten & VELD / beyond visual arts
Illustratie | B-architecten

B-architecten en VELD hebben samen de ontwerpwedstijd gewonnen voor het nieuwe OCMW-gebouw van de stad Brussel. Met kantoren, sociale woningen, een kinderdagverblijf, een commerciële ruimte en een doorgang voor hulpdiensten kenmerkt dit project zich door een gemengd en intens programma. "Dankzij zijn zuivere volumes, subtiele materiële variatie en buitenruimtes op verschillende niveaus, kon het ontwerp overtuigen door het juiste antwoord te bieden op deze specifieke programmatorische mix", aldus B-architecten. 

Het nieuwe OCMW-gebouw is geleggen middenin de Brusselse Marollenwijk. Het vormt de hoeksteen van het bouwblok dat gedefinieerd wordt door het UMC Sint-Pieter en de bestaande kantoorgebouwen van het OCMW. Het nieuwe gebouw zal een intens en gemengd programma huisvesten met uiteenlopende functies en dus ook uiteenlopende vereisten en tijdskaders.


Hoeksteen

Het gebouw zal fungeren als spil tussen twee stedelijke weefsels van verschillende schalen. Aan de ene kant zijn er de invloedrijke gebouwen van zekere hoogte zoals de OCMW-gebouwen langs de Hoogstraat en de ziekenhuisgebouwen van het UMC Sint-Pieter. Aan de andere kant van de Hoogstraat herkennen we een veel fijnmaziger stedelijk weefsel, bestaande uit kleine appartementsgebouwen op een smal perceel. Ze vormen het specifieke beeld van de Marollen. Het nieuwe OCMW-gebouw zal dit stedelijk blok als een hoeksteen vervolledigen en de contrasterende schalen verbinden.

De rijkdom van het gelijkvloers uit zich in de kwalitatieve integratie van de verschillende verkeersstromen. De doorgang voor de hulpdiensten en de ingang tot de kantoren bevinden zich in de Hoogstraat. Het kinderdagverblijf en de woningen zijn toegankelijk via de Abrikozenboomstraat. De commerciële ruimte op de hoek van beide straten verankert het gebouw in zijn onmiddellijke omgeving en draagt bij tot de publieke ruimte van de twee straten.

 

Passend antwoord op programmatorische mix

De zuivere volumes, subtiele materiële variatie en buitenruimtes op verschillende niveaus – in het zuiden voor de woningen, langs de Abrikozenstraat voor het kinderdagverblijf en op het dak voor de kantoren – drukken de programmatorische mix uit die specifiek is aan dit project.