Doorzoek volledige site
03 december 2020 | NIELS ROUVROIS

Podcast De Loftrompet: Erik Wieërs en Leo Van Broeck over Léon Stynen en andere inspirators

Naar welke Belgische en buitenlandse architecten kijken onze architecten het meest op? Die vraag vormt het uitgangspunt voor onze podcastrubriek De Loftrompet. De eerste twee architecten die in deze nieuwe podcastrubriek van architectura.be de spits mogen afbijten zijn niemand minder dan  de huidige en voormalige Vlaamse bouwmeesters Erik Wieërs (Collectief Noord) en Leo Van Broeck (BOGDAN & VAN BROECK).

Dat beiden Léon Stynen naar voren schuiven als een belangrijke inspiratiebron, kan onmogelijk een toeval zijn. Erik Wieërs: “Als ik vroeger, nog lang voordat ik ooit bedacht architect te worden, in de tram door de stad reed, had ik op een bepaald moment vijf of zes gebouwen die ik iets bijzonders hebben vond. En uiteindelijk bleken het allemaal gebouwen van Léon Stynen te zijn.”

Ook Leo Van Broeck heeft een boon voor Stynen, maar vooral voor ruimtelijkheid: “Als je kijkt naar de BP-toren van Stynen of zijn Peter Panschool in Sint-Gillis, naar het klooster van Dom Hans van der Laan of naar werk van Juliaan Lampens en Renaat Braem, dan zie je plekken die ruimtelijk heel sterk zijn. Iets wat ik vandaag steeds minder zie.”

Deze eerste aflevering van De Loftrompet kwam tot stand dankzij onze vier structurele podcast-partners: KUBUS, partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab,  Assiver, verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten en ingenieurs, Wienerberger, meer dan 200 jaar ervaring in baksteen, kleiklinkers en keramische dakpannen. En ten slotte All Colors of Communication, strategische communicatiepartner voor de bouwsector.

De podcast kan je ook hier beluisteren.

GERELATEERDE DOSSIERS