Doorzoek volledige site
04 juli 2013 | KEVIN MOENS

Architectslab verenigt renovatie en nieuwbouw in kantoorgebouw Bond Beter Leefmilieu

De Bond Beter Leefmilieu(BBL)ging bij Architectslab aankloppen met de vraag om hun bestaande kantoorgebouw in de Europese wijk in de Tweekerkenstraat in Brussel grondig te renoveren en uit te breiden naar een hedendaags duurzaam kantoorgebouw met 50 werkplekken met diverse vergaderzalen, ontvangstruimtes en een bibliotheek. De waardevolle elementen zoals de gevel en bepaalde ruimtes in het herenhuis dienden gerestaureerd en in hun waarde hersteld te worden.

De Bond Beter Leefmilieu (BBL) ging bij Architectslab aankloppen met de vraag om hun bestaande kantoorgebouw in de Europese wijk in de Tweekerkenstraat in Brusselgrondig te renoveren en uit te breiden naar een hedendaags duurzaam kantoorgebouw met 50 werkplekken met diverse vergaderzalen, ontvangstruimtes en bibliotheek. De waardevolle elementen zoals de gevel en bepaalde ruimtes in het herenhuis dienden gerestaureerd en in hun waarde hersteld te worden.




William Froidmont van Architectslab legt uit: “De BBL-kantoren zijn opgevat als een ‘open huis’. Op diverse plaatsen bevinden zich vergaderzalen en ontmoetingsruimtes voor zowel interne als externe activiteiten rond de BBL-thema’s. Tussen het bestaande volume van het herenhuis en de nieuwe achterbouw wordt er een centrale knoop geplaatst die het volledige organigram oplost door middel van een verticale circulatie (lift, trap en sanitaire voorzieningen). Deze knoop regelt de ‘dispatching’ over de verschillende plateaus,kantoren en vergaderzalen in beide volumes.”




De belangrijkste uitdaging in dit project was de integratie van een 1200m² groot programma op een klassiek bouwperceel van een voormalig ‘hotel de maitre’. “Dat heeft geresulteerd in een enorm dichte bebouwing en een compacte uitwerking. Wel kwam dit alles de energetische aspecten ten goede aangezien het eveneens een uitdaging was om een gebouw te ontwerp conform de passiefstandaard.”




De duurzame factor is de troef van het project volgens Froidmont. “Enerzijds heb je de nieuwbouw achteraan die een passiefbouw is en anderzijds is er de renovatie van de voorbouw die een laag-energiebouw is. We hebben evenwel een eenvormig en duurzaam concept qua energie en technieken uitgewerkt samen met studiebureau 3E. De nadruk ligt op het beperken van de energievraag. Voor alle aspecten hebben we een afweging gemaakt tussen investering, terugverdienratio en levensduur.”




Het duurzame concept bevat de volgende elementen:

- Opbouw van zeer goed geïsoleerde buitenschil: gebruik van Houtwolisolatie
- Zware massieve tussenvloeren en ruwbouw ter bevordering van de inertie van het gebouw
- Zonnepanelen (PV) voor eigen productie van electra
- Zonneboiler voor sanitair warm water
- Groendaken + Regenwaterrecuperatie en herbuik voor alle wc’s en daktuinen.
- Zonnewering (individueel regelbaar) zorgt voor een vermijding van oververhitting
- Performante en energiezuinige verlichting met bewegingsdetectie
- HR-modulerende condenserende gaswandketel
- Ventilatie met WTW
- Een perfomante nachtventilatie gekoppeld aan opengaande gevelelementen zorgt voor de koeling in de zomermaanden


In samenwerking met VIBE viel de keuze op materialen met de hoogste VIBE-raking. Wat volgt is een greep uit de materiaalkeuze:
 
-Silicaatstenen in ruwbouw
-Enkel minerale isolaties (houtvezel, rotswol)
-Natuurgipsen en Fermacell-panelen
-Enkel FSC of PEFC gelabeld en Europees hout
-Linoleum-vloerafwerking
-Cradle-to-Cradle (C2C) keramische tegelvloeren
-C2C kantoormeubilair