Doorzoek volledige site
08 juli 2013 | KEVIN MOENS

Beel & Achtergael Architecten ontwerpt Brugs politiecommissariaat met E-peil 30

Sinds kort vertoeft de Brugse politiedienst in het nieuwe politiecommissariaat dat tot de meest duurzame overheidsgebouwen behoort. De aanpak van Beel & Achtergael Architecten in een THV met Technum resulteerde in een E-peil van 30 punten. Het duurzaam ontwerpen van een goede en comfortabele leef- en werkomgeving vroeg een integrale benadering. Een gezond en comfortabel binnenklimaat en een minimaal verbruik aan energie en materiaal staan centraal in dit project.
Sinds kort vertoeft de Brugse politiedienst in het nieuwe politiecommissariaat dat tot de meest duurzame overheidsgebouwen behoort. De aanpak van Beel & Achtergael Architecten  in een THV met Technum resulteerde in een E-peil van 30 punten. Het duurzaam ontwerpen van een goede, comfortabele leef- en werkomgeving vroeg een integrale benadering. Een gezond en comfortabel binnenklimaat en een minimaal verbruik aan energie en materiaal staan centraal in deze benadering.






Twee niveaus

De toegang tot het gebouw is op twee niveaus georganiseerd. Het maaiveld bevat alle publieke functies en is opengewerkt. Op het ondergrondse niveau is het binnenplein de operationele schakel tussen het logistiek complex, het arrestantencomplex, de kleedkamers en de technische ruimtes. De kantoren van het administratief complex bevinden zich in een wit, groot, compact volume boven het maaiveld en bestendigen op die manier de kwaliteit van de uitgestrekte open havenruimte. Door het uitgebreide ondergrondse programma sluit de kroonlijst aan op de bouwhoogtes in de omgeving. Op die manier wordt het politiecommissariaat een schakel tussen de twee aanwezige schalen: haven- en residentiële architectuur.



    


Reconversie havensite

De decentralisatie van het nieuwe politiecommissariaat naar de rand van de stad zal een belangrijke impuls geven aan de toekomstige reconversie van de havensite. Door de zorgvuldige inplanting en dimensionering van het compact, zwevend kantoorvolume schrijft het zich in binnen de structuur en schaal van het voormalig havengebied.



    

Foto's: Filip Dujardin