Doorzoek volledige site
08 juli 2013 | KEVIN MOENS

Architectenbureau HUB ontwikkelt project Den Draad op brownfieldsite

Het project ‘Den Draad’ bestaat uit twee nieuwe woongebouwen met 29 appartementen en 1 kantoorruimte op een brownfieldsite. Zij delen een gezamenlijke ondergrondse parkeergarage. De gebouwen vormen de overgang tussen een woonwijk met aaneengesloten bouwblokken en een publiek park. Het maken van kwalitatieve woningen met een beperkt bouwbudget en het behalen van een E 40-peil waren volgens HUB de belangrijkste uitdagingen van het project.
Het project ‘Den Draad’ bestaat uit twee nieuwe woongebouwen met 29 appartementen en 1 kantoorruimte op een brownfieldsite. Zij delen een gezamenlijke ondergrondse parkeergarage. De gebouwen vormen de overgang tussen een woonwijk met aaneengesloten bouwblokken en een publiek park. Het maken van kwalitatieve woningen met een beperkt bouwbudget en het behalen van een E 40-peil waren volgens HUB de belangrijkste uitdagingen tijdens het project.




David Jacobs van HUB legt uit. “De gebouwen vormen de overgang tussen een woonwijk met aaneengesloten bouwblokken en een publiek park. Ondanks de verschillen in vorm, veroorzaakt door de omliggende condities aan de site, creëren de gebouwen een twee-eenheid. Het zijn robuuste volumes die nochtans op fijnzinnige wijze ruimte maken voor onder meer een bestaande bomengroep, een doorgang naar het park en een insnijding in functie van een inrit naar de ondergrondse parking. “




Compact woongebouw

De voornaamste missie tijdens dit project was het maken van een compact en duurzaam woongebouw waarbij de woningen zoveel mogelijk uitkijken op het park. “Daarnaast hebben we ook een eenvoudige structuur ontwikkeld die toch subtiele ingrepen op de omliggende context toeliet,” aldus Jacobs.




Integratie in park

Kwaliteit voerde steevast de boventoon tijdens het project, stelt Jacobs. “Ondanks een gelimiteerde bestedingsruimte zijn het stuk voor stuk kwalitatieve woningen. De inplanting en volumes van de gebouwen, de indeling van de appartementen met grote terrassen en de keuze van het gevelmateriaal zorgen voor een maximale integratie van het project in het park.”




Houten beplanking

Qua gevelmateriaal opteerde HUB voor natuurlijk vergrijzende houten beplanking. “Dat moet zorgen voor een contrast met de minerale straatgevels van de stad. De horizontale belijning in het gebouw omhult de inpandige buitenruimten aan de straatzijde en stulpt uit in de vorm van uitbundige terrassen aan de zijde van het park. De gelijkvloerse verdieping waar het kantoor in gevestigd is, wordt als een stoere betonnen plint gematerialiseerd. De planken van de gevelafwerking worden hier gebruikt in de bekisting van het beton van de plint, zodat de verschillen subtiel duidelijk zijn.”




E40

HUB heeft het project zeer duurzaam ontwikkeld. “Naast een E40-peil hebben we rekening gehouden met de aanpasbaarheid en de levensloopbestendigheid, met een materiaalgebruik conform NIBE-klasse 3 of beter,” besluit Jacobs.

GERELATEERDE DOSSIERS