Doorzoek volledige site
07 januari 2021 | LIESBETH VERHULST

Jaaroverzicht 2020: 10 markante projecten onder de loep

Gare Maritime, Brussel Illustratie | Filip Dujardin
Quartier Bleu, Hasselt Illustratie | Philippe Van Gelooven
AZ Delta, Roeselare Illustratie | Wycor
Klein Veldekens, Geel Illustratie | Tim Janssens
Campus Ledeganck Illustratie | Jeroen Verrecht
Kunstencentrum nOna, Mechelen Illustratie | Sergio Pirrone
WATT, Gent Illustratie | Aliplast Aluminium Systems
PXL-MAD, Hasselt Illustratie | Stijn Bollaert
De Hoorn, Leuven Illustratie | Liesbeth Janssens
3D-geprinte woning in Westerlo Illustratie | Kamp C

Nu de feestdagen achter ons liggen, blikken we met architectura.be traditiegetrouw terug op wat er het voorbije jaar allemaal bewoog op vlak van architectuur en bouw. Door de coronacrisis hebben heel wat bouwprojecten hun feestelijke opening gemist, maar dat betekent allerminst dat ze geen indruk gemaakt hebben. In dit artikel nemen we tien markante projecten uit 2020 onder de loep. Het gaat uiteraard om een subjectieve bloemlezing.

Gare Maritime, de stad waar het nooit regent

Wie de prachtige beelden van Gare Maritime het voorbije jaar niet heeft zien passeren, heeft allicht ergens onder een steen geleefd. Het opgeleverde prestigeproject was alomtegenwoordig en sleepte verschillende prijzen in de wacht waaronder een RES Award en de ARC30 Architectuur Award. Dit voormalige goederenstation  op de site van Tour & Taxis in Brussel is in opdracht van Extensa door Neutelings Riedijk Architecten i.s.m. Bureau Bouwtechniek omgevormd tot  een overdekte ‘stad waar het nooit regent’. Gare Maritime is momenteel het grootste CLT-project in Europa. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met Ney & partnersboydens engineering en OMGEVING. Het stationsgebouw is in de eerste fase zorgvuldig gerestaureerd door Jan de Moffarts Architecten, Bureau Bouwtechniek, Ney & Partners en boydens engineering. 

 

Quartier Bleu: letterlijk en figuurlijk grensverleggend

In 2020 is ook Quartier Bleu in Hasselt voltooid naar een ontwerp van De Gregorio & Partners en Antonio Citterio Patricia Viel. Dankzij de realisatie van Quartier Bleu is de idyllische Kanaalkom eindelijk een volwaardig deel van het historisch centrum. Anderzijds geeft dit langverwachte megaproject met twaalf residenties, meer dan vierhonderd appartementen, veertien stadswoningen, een vijftigtal retail- en horecazaken en een ondergrondse parking voor 2.350 wagens de bruisende binnenstad extra ademruimte. Een totaalplaatje dat zijn effect zeker niet mist.

 

AZ Delta in Roeselare: patiëntgericht ziekenhuis met hoogtechnologisch karakter

Dat Roeselare een nieuw ziekenhuis zou krijgen om het structurele plaatsgebrek in het Heilig Hartziekenhuis en het Stedelijk Ziekenhuis op te vangen, stond al aan het begin van deze eeuw vast. Toch duurde het tot 2013 alvorens de bouwwerken eindelijk van start gingen. Zeven jaar na de eerstesteenlegging is het statige complex klaar voor de dienst. Geduld is een schone deugd, want de imposante campus heeft een tijdloze uitstraling en getuigt van een vooruitstrevende visie op het zorggebeuren. Het ontwerp is van de hand van VK Architects & Engineers.

 

Klein Veldekens in Geel: een circulair pilootproject

In Geel verrees met Klein Veldekens een circulair pilootproject. Het gaat om 150 nieuwe zorgwooneenheden, tal van ondersteunende diensten en een toren van 40 meter hoog. Het torenvolume en de aanpalende kubus, een ontwerp van osar architects, hebben een hybride structuur bestaande uit een mix van beton en CLT-hout, die de nodige flexibiliteit garandeert in functie van eventuele toekomstige herinrichtingen. De rijzige Astor-toren is meteen ook het hoogste hybride gebouw van het land. Het complex wordt verlicht volgens het light as a service-principe.

 

Indrukwekkende renovatie voor Gentse universiteitscampus Ledeganck

De grootschalige, meerfasige renovatie van de campus Ledeganck is in 2020 afgewerkt. De volledige campus van de Universiteit Gent werd vernieuwd, en deels heringevuld. Het gebouwencomplex bestond vooral uit onderzoekslaboratoria, kantoren en auditoria, en werd verrijkt met open studielandschappen en een museum. Een knap staaltje vakmanschap van Abscis Architecten. De straat en de stedelijke omgeving werden in de campus naar binnen gebracht, door de hoogbouw te voorzien van een transparante 'publieke laag' op het gelijkvloers. Ook kreeg het Gents Universitair Museum, beter bekend als het GUM, een belangrijke plaats op de wetenschapscampus. Studenten, professoren, bezoekers, Gentenaars... ontmoetingen en de liefde voor de wetenschap staan op deze Gentse plek centraal.

 

Kunstencentrum nOna: eerste gebouw in Benelux uit circulair beton

De uitbreiding van kunstencentrum nOna in Mechelen is een prachtig voorbeeld van circulair bouwen. Zo is het gebouw opgetrokken uit groen of circulair beton, werden oude printplaten van de drukkerij die plaats moest ruimen voor het project hergebruikt als afwerking van wanden en resulteerde een sociaal tewerkstellingsproject in unieke deurtrekkers. Een mooi referentieproject in eigen stad voor dmvA, dat voor de studies stabiliteit en technieken respectievelijk een beroep deed op UTIL Struktuurstudies en Tractebel Engie.

 

WATT, de meest duurzame wijk van Gent

Afgelopen zomer is de nieuwe woon- en werkwijk WATT aan de Nieuwewandeling in Gent officieel geopend, een ontwerp van Caan Architecten, Archipl en KRAS Architecten in opdracht van Revive. De vroegere Elektrion-fabriek ruimde plaats voor de meest duurzame wijk van Gent, waar fossiele brandstoffen verbannen zijn door een geothermisch netwerk. Er is plaats gemaakt voor 74 woningen en 2.000 m2 kantoren. Bijna 20 procent van de vroeger volledig gebetonneerde site is vervangen door groene ruimte, goed voor nog eens 2.000 m2.  
 

PXL-MAD School of Arts, een mooie mix tussen een traditionele schoolomgeving en een atelier

Sinds februari kunnen de studenten van PXL-MAD genieten van hun nieuwe schoolgebouw op campus Elfde Linie. In opdracht van Hogeschool PXL ontwierp a2o-architecten een opvallend sober gebouw met veel open ruimtes die de verschillende ateliers met elkaar verbinden. Samen met partners Wienerberger en Boydens Engineering maakte het Hasseltse architectenbureau er ook een artistiek en duurzaam gebouw van. Met architectura.be wijdden we een boeiende podcast aan deze nieuwe eyecatcher voor Hasselt.


De Hoorn: creatieve hotspot in Leuven verdubbelt capaciteit

Weinig gebouwen die Leuven zo sterk typeren als De Hoorn. Het karakteristieke brouwerijcomplex, waar in 1926 nog de allereerste Stella Artois werd getapt, kreeg in 2012 een tweede leven als ‘creatief ecosysteem’ met een Grand Café, werkplekken en evenementenruimtes. Het concept viel zo in de smaak dat een uitbreiding zich al snel opdrong. Naast het industriële monument verrees een statige nieuwbouw die dankzij zijn authentieke baksteenfaçade meteen deel is van het geheel. De capaciteit van De Hoorn is in één klap verdubbeld. Bovendien kan je er voortaan niet alleen werken, eten, drinken en feesten, maar ook wonen. Het ontwerp is van de hand van 360 Architecten i.s.m. Ingenium, Ney & Parners, Blasco en Bureau Bouwtechniek.

 

Wereldprimeur: eerste 3D-geprinte gezinswoning

Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw in Westerlo, had voor 2020 een wereldprimeur in petto: een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is 90 mgroot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Het huis werd geprint als onderdeel van het Europese project C3PO met steun van EFRO (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). De projectpartners willen met deze prestatie de bouwsector warm maken om 3D-betonprinten te implementeren in hun bouwtechnieken.