Doorzoek volledige site
18 januari 2021 | LIESBETH VERHULST

Jaaroverzicht 2020: internationale awards

Voetgangersbrug Tintagel Castle Illustratie | Jim Holden / English Heritage
Ten Bogaerde, Kortrijk Illustratie | Govaert & Vanhoutte Architects
AZ Zeno, Knokke-Heist Illustratie | Tim Fisher
Voor Usquare, de transformatie van de oude rijkswachtkazernes in Elsene naar leslokalen voor de VUB en ULB, ontwierp BC materials een akoestische leempleister op basis van uitgegraven grond. Illustratie | Sander Lambrix
Gare Maritime, Brussel Illustratie | Filip Dujardin
Jasper Stevens en Karel Verstraeten van FELT architecture & design Illustratie | Thomas Dhanens
Tivoli GreenCity Illustratie | citydev.brussels
Fietsen door de bomen, Hechtel-Eksel Illustratie | Toerisme Limburg

De architecten in ons kleine landje hebben een uitstekende internationale reputatie. Dat blijkt ook uit de prijzen die tal van Belgische projecten en hun architecten in 2020 te beurt vielen. Een overzicht.

Domus Restoration & Conservation Awards

Het Brugse Govaert & Vanhoutte Architects won op de Italiaanse Domus Restoration and Conservation Awards de zilveren medaille met het project ten Bogaerde in Koksijde. Voor het project, een kunstencentrum in een oud uithof van de Koksijdse Duinenabdij, werkte het bureau samen met architect Benoit Delaey uit Brugge, die het restauratiegedeelte voor zijn rekening nam.


European Architecture Award

AZ Zeno in Knokke-Heist van AAPROG-BOECKX.-B2Ai- is bekroond met een European Architecture Award. Deze prijs werd in 2020 voor de tweede keer uitgereikt door Archi-Europe / Archiworld. Het was niet de eerste keer dat het ziekenhuis in de prijzen viel. In 2018 sleepte AZ Zeno ook al de prestigieuze World Architecture Festival Award in de wacht.


MIPIM Awards

Geen Belgische winnaars bij de MIPIM Awards in 2020, maar wel vier finaleplaatsen: het CHIREC Delta Ziekenhuis in Brussel van Assar Architects, het zorghotel van het Rode Kruis in Zuienkerke van POLO Architects in samenwerking met LAND landschapsarchitectenBoydens Engineering en Planet Engineering, The Cosmopolitan in Brussel van Bogdan & van Broeck in samenwerking met Besix Real Estate en Vanhout en Tivoli GreenCity in Brussel in opdracht van citydev.brussels.

 

World Circular Economy Forum

BC materials krijgt nationaal en internationaal erkenning. Op het World Circular Economy Forum 2020 is de Brusselse start-up gelauwerd als wereldwijd voorbeeldige praktijk. BC materials transformeert uitgegraven grond van werven in circulaire bouwmaterialen zoals leempleisters, leemstenen en stampleem. Naar aanleiding van de Belgian Building Award-award die BC eerder op het jaar won, kwam Ken De Cooman aan bod in de allereerste architectura.be Podcast, die je hier kan beluisteren. 

 

Structural Steel Design Award  

Veel internationale bewondering ook voor de voetgangersbrug aan het Engelse Tintagel Castle van Ney & Partners en  William Matthews Associates  In oktober viel de brug een de prestigieuze Structural Steel Design Award  te beurt. De maand voordien werd de Tintagel-brug ook al bekroond met een Museum + Heritage Award 2020.
 

RIBA Honorary Fellow

Marc Dubois is in 2020 bekroond met een RIBA Honorary Fellowship 2021. Deze fellowships van het Royal Institute of British Arhitects (RIBA)  worden toegekend aan individuen van uiteenlopende achtergronden die een betekenisvolle bijdrage aan de architectuur hebben geleverd. Marc Dubois is een gekend architectuurcriticus, die ook geregeld opiniestukken en artikels neerpent voor architectura.be en meermaals heeft gezeteld in de jury van de Belgian Building Awards. In 2018 werd Dubois nog bekroond met een Ultima, de Vlaamse Cultuurprijs.

 

ARC20 Awards 

Opvallend het voorbije jaar was toch wel hoe de Nederlandse architecten met lof strooien naar hun Belgische collega’s. Op de ARC20 Awards, de jaarlijkse architectuurprijzen van de Architect, ging de prijs in drie van de zes categorieën naar Belgische ontwerpers of projecten. Jasper Stevens en Karel Verstraeten van FELT architecture & design zijn bekroond met de ARC20 Jong Talent Award. De ARC20 Architectuur Award was voor het Brusselse Gare Maritime van Neutelings Riedijk en Bureau Bouwtechniek. Het Gentse bureau Ae-architecten kaapte de ARC20 Detail Award weg voor Woning JJ.

 

BREEAM-Outstanding 

Geen award maar zeker het vermelden waard is het BREEAM-Outstanding voor wijken die het Tivoli GreenCity in Laken heeft behaald, met de hoogste score ooit ter wereld. De nieuwe duurzame voorbeeldwijk in Laken herbergt greenbizz.brussels (een kmo-park, een fablab en een incubator voor duurzaam en innovatief ondernemerschap onder één dak), ongeveer 400 passieve en nulenergiewoningen, kleinhandel, twee kinderdagverblijven en tal van gemeenschappelijke ontmoetingsruimten. Initiatiefnemer citydev.brussels werkte voor het project samen met tal van privépartners: rchitectenbureau architectesassoc+ ontwierp in samenwerking met Cenergie (dat instond voor het duurzaamheidsconcept) het innoverende gebouw van greenbizz.brussels, dat gebouwd werd door BAM Contractors. Het woongedeelte werd ontwikkeld door Parbam (een samenwerking tussen Kairos en Pargesy) naar het ontwerp van Adriana (een tijdelijke vereniging van architectenbureaus CerauAtelier 55AtlanteYY Architecture en Eole) i.s.m. boydens engineering. De THV BAM Contractors-Jacques Delens-BPC stond in voor de bouw van het omvangrijke woonproject. BoPro trad op als duurzaamheidsregisseur. 

 

Dezeen Award

Ook de Britse architectuursite Dezeen heeft de Belgische architectuur opgemerkt. Vier Belgische projecten waren in de running voor de Dezeen Awards en ‘Fietsen door de bomen’ in Hechtel-Eksel van BuroLandschap en De Gregorio & Partners in opdracht van Toerisme Limburg schoot uiteindelijk de hoofdvogel af.