Doorzoek volledige site
18 februari 2021

Belangrijke rol voor galvanisatie in Labiomista

Illustratie | © Philippe Van Gelooven
Illustratie | © ZINQ
Illustratie | © ZINQ
Illustratie | © ZINQ
Illustratie | © Philippe Van Gelooven

Op 6 juli 2019 gaan de poorten open van LABIOMISTA, het unieke kunstwerk van Koen Vanmechelen. De plek waar tot 1966 de mijn van Winterslag en tot 1997 de Limburgse Zoo gelegen waren, is nu omgetoverd tot een fascinerende mengeling van kunst, natuur en architectuur. “LABIOMISTA is een ode aan de mix van het leven”, zegt de kunstenaar, die voor dit project een samenwerking aanging met de stad Genk. ZINQ - België leverde ook haar bijdrage aan dit unieke project door het verzinken van twee grote kooien met duroZINQ en de stalen onderdelen van CosmoGolem, een kunstwerk dat de rechten van kinderen symboliseert. 

Na overleg met de klant werden de oorspronkelijk grotere onderdelen van maximaal 15 m x 3,5 m opgedeeld in kleinere eenheden van maximaal 7,5 m x 3,5 m om ze in één stuk te kunnen verzinken. In de twee kooien, die ongeveer 26 meter groot zijn en gemaakt zijn van thermisch verzinkte buizen en profielen, worden momenteel verschillende vogels gehuisvest. Het beeld CosmoGolem, dat ongeveer 10 meter hoog is en waarvan de stalen onderdelen met duroZINQ optimaal tegen corrosie zijn beschermd, is vrij toegankelijk voor de bezoekers van 'Labiomista'.

 

Nadruk op natuurlijke materialen

Ruddi Truyens van Industriebouw MTS: "Duurzaamheid, integratie in het milieu en de nadruk op natuurlijke materialen - dit waren allemaal redenen waarom de verantwoordelijken voor galvanisatie kozen. Geen twijfel mogelijk dat wij toen met onze partner ZINQ - Houthalen de twee grote vogelkooien en de stalen onderdelen van het zogenaamde CosmoGolem-kunstwerk hebben gerealiseerd. Zoals vanaf het begin van onze samenwerking het geval is geweest, was het resultaat meer dan bevredigend. De hopelijk talrijke daggasten zullen dit in de toekomst met eigen ogen kunnen zien."

GERELATEERDE DOSSIERS