Doorzoek volledige site
18 februari 2021

Tussen wijk en weiland: basisschool De Linde - FELT architectuur & design

Illustratie | © Stijn Bollaert
Illustratie | © Stijn Bollaert
Illustratie | © Stijn Bollaert
Illustratie | © Stijn Bollaert
Illustratie | © Stijn Bollaert

Het ontwerp voor een school in Zarren van FELT architectuur & design refereert aan vormelijke elementen uit de omgeving. Het nieuwe volume verwijst naar het oude schoolgebouw. De gekozen materialen knipogen naar die van de daken, muren en wachtgevels van de buren. Beton is hierin niet louter een constructiemateriaal, maar een wezenlijk onderdeel van een visueel verhaal.

Zarren is een typisch Belgisch dorp: een amalgaam van uiteenlopende volumes, stijlen en materialen. De schoolsite ligt ingesloten tussen een woonwijk, een nieuwe verkaveling en weilanden. De basisschool was weinig zichtbaar vanaf de straat en miste een plek om kinderen af te zetten en op te halen. De architecten van FELT bedachten daarom de speelplaats als een nieuw plein in de wijk, die via een doorsteek aan het bestaande dorpsplein gekoppeld is. Het nieuwe gebouw werd zo ver mogelijk van het oude ingeplant om die speelplaats zo ruim mogelijk te maken.

De volumetrie van het nieuwe schoolgebouw verwijst naar het bestaande gebouw, maar evengoed naar de schuren in de buurt. De twee vleugels vormen een L en zijn bekroond met een aantal zadeldaken. In de ene vleugel zijn de klassen over twee verdiepingen verspreid,ontsloten door centrale gangen.In de andere vleugel kijkt de refter vanaf een mezzanine – bovenop de kleedkamers – in de sportzaal. Twee poorten kunnen openzwaaien zodat sportzaal en speelplaats in elkaar overgaan. In de inkom, op de hoek, staat een spectaculaire roze betonnen trap die al van buitenaf zichtbaar is door een strategisch geplaatst raam. Dankzij de schakeling van toegang en sanitair kan de sportzaal ook apart gebruikt en verhuurd worden.

 

Collage

De gevels zijn een collage van alledaags materialen geplukt uit de omgeving, weliswaar in een verfijnde uitvoering met speelse details zoals de gekartelde dakrand. In het interieur is ruwbouw ook afbouw, met het hernemen van dezelfde materialen, wordt binnen ook buiten – versterkt door de straatlamp in de trappenhal. Beton is het verbindend element, zowel geprefabriceerd als ter plaatse gestort, in grijs en in opvallend roze.

De kleuren volgen een logica: de langse zijden van de gevels hebben een roze betonnen plint en gele bakstenen, de kopse kanten een grijs betonnen plint, aansluitend bij een 'wachtgevel' uit cementleien met eenzelfde tint. De panelen in prefabbeton zijn 2,40 m hoog. Ook in het interieur is die 'horizon' aangehouden, kasten en deuren hebben diezelfde hoogte. Op de verdieping sluit het dak op muur aan op 2,40 m. De horizontale lijn brengt rust in het interieur.

 

Betonnen staalkaart

Beton plooit zich gemakkelijk naar elke toepassing en kleur. De betonnen plinten zijn in verstek uitgevoerd zodat de roze en grijze vlakken perfect op de hoek aansluiten. Er is veelvuldig gebruik gemaakt van geprefabriceerde dubbele wanden ('premuren') voor de constructie. Door de bovenzijde op 2,40 m te bepalen zijn er geen verticale naden. De driehoekige elementen van de dakstructuur zijn ter plaatse geprefabriceerd,waarna ze op hun plaats gehesen werden.

Lees meer over dit project in 'Blik op Beton'.

GERELATEERDE DOSSIERS