Doorzoek volledige site
29 juli 2013 | JAN DANEELS

Brussels collectief Rotor geeft vorm aan Architectuurtriënnale van Oslo

Het wordt warm deze herfst in Noorwegen. Van 19 september tot 1 december vindt in hoofdstad Oslo de vijfde editie van de Oslo Architecture Triennale plaats. Het grootste architectuurfestival benoorden het Oude Continent gaat bijna 30 jaar na het Brundtland-rapport opnieuw op zoek naar wat duurzaamheid is. En wat meer is: het Brusselse architectuurcollectief Rotor trekt mee noordwaarts om de honneurs waar te nemen als curator van het festival.
Het wordt warm deze herfst in Noorwegen. Van 19 september tot 1 december vindt in hoofdstad Oslo de vijfde editie van de Oslo Architecture Triennale plaats. Het grootste architectuurfestival benoorden het Oude Continent gaat bijna 30 jaar na het Brundtland-rapport opnieuw op zoek naar wat duurzaamheid is. En wat meer is: het Brusselse architectuurcollectief Rotor trekt mee noordwaarts om de honneurs waar te nemen als curator van het festival.In 1987 formuleerde de commissie Brundtland, in opdracht van de Verenigde Naties, bikkelharde besluiten over de houdbaarheidsdatum van de toenmalige economische en dus ecologische mondiale politiek in het rapport Our Common Future. Het was die commissie die voor het eerst de term ‘sustainable development’ lanceerde. Bijna drie decennia later wil Rotor dat ondertussen uitentreuren gebruikte en misbruikte begrip vanop kritische afstand bekijken. Daarbij gaat het collectief naar eigen zeggen niet op zoek naar wat al dan niet duurzaam is. Wat wel centraal staat, is de manier waarop projecten en producten naar het begrip refereren om zichzelf een identiteit te geven.


Achter de groene deur

Met dat doel voor ogen presenteert Rotor in de hoofdtentoonstelling ‘Behind the Green Door’ van 19 september tot 1 december een collectie van 600 objecten die allemaal op een of andere manier zeggenschap claimen over het begrip duurzaamheid. Ze behoren toe aan meer dan 200 architectenbureaus, bedrijven en milieuorganisaties van over heel de wereld en vormen een bonte verzameling van onder meer krantenknipsels, materiaalsamples, maquettes, foto’s, video’s en prototypes. De indrukwekkende collectie zal inzicht bieden op hoe architectuur, ruimtelijke ordening, wetenschap, bedrijfsleven en politieke macht zijn gericht op en onderling verbonden onder de paraplu van duurzaamheid.Comfort en fietsen

Verder wordt tijdens de belangrijkste lezing ‘The future of comfort’ ingegaan op de manier waarop duurzame ontwikkeling ons idee van comfort onder spanning zet. Een hele rist internationale namen, waaronder schrijvers, architecten en wetenschappers, zullen daarbij een antwoord trachten te vinden op de vraag wat comfort is, hoe we het kunnen herdenken en waarin de toekomst van het begrip ligt.


    


Het festival doet verder ook een oproep aan Noors en internationaal creatief talent om een oplossing te bedenken voor het fietsprobleem in Oslo. De resultaten daarvan zullen worden tentoongesteld tijdens een officiële plechtigheid tijdens het festival in november. Hout vasthouden overigens dat Rotor dit initiatief mee naar Brussel brengt en er de plaatselijke overheden mee wakker schudt.

Tot slot zullen tijdens de triënnale een heleboel gebouwen worden opengesteld die doorheen het jaar gesloten blijven voor het gemeen. Die ‘Oslo Open House’ is maar een van de tientallen nevenactiviteiten die tijdens de architecturale hoogmis zullen plaatsgrijpen. Muts op en sjaal aan dus: deze herfst allen naar het Noorden.