Doorzoek volledige site
14 augustus 2013 | JOOS NEVEN

Kantoorgebouw Van Reysschoot: functionele eyecatcher

Arch & Teco Architecture and Planning ontwierp de renovatie van het kantoorgebouw Van Reysschoot in Gent. Het plan, dat gemaakt werd in opdracht van Aconcept Building Team, omvat een houten afwerking van de hele kantoorvilla. Hoewel deze afwerking de aandacht van passanten trekt, lijkt het gebouw zeer mooi ingebed in de residentiële buurt. A&T Architecture gaf ons de details over de renovatie en de uitbreiding van het eigenzinnige kantoorgebouw.
Arch & Teco Architecture and Planning ontwierp de renovatie van het kantoorgebouw Van Reysschoot in Gent. Het plan, dat gemaakt werd in opdracht van Aconcept Building Team, omvat een houten afwerking van de hele kantoorvilla. Hoewel deze afwerking de aandacht van passanten trekt, lijkt het gebouw zeer mooi ingebed in de residentiële buurt. A&T Architecture gaf ons de details over de renovatie en de uitbreiding van het eigenzinnige kantoorgebouw. De aannemer van het project is De Coene Construct.



De werken op de Kortrijksesteenweg zijn al sinds 2012 bezig en zouden snel klaar moeten zijn. De kantoorvilla werd niet alleen gerenoveerd maar ook voorzien van een nieuwbouw kantoorvolume. Beide delen werden gebouwd als een combinatie van de twee gebouwen. Samen zijn er 12 kantoren van verschillende groottes en een conciërgewoning te vinden in de gebouwen. Onderin is een gemeenschappelijke parking voorzien. “Alles gaat gepaard met de volledige heraanleg van de buitenomgeving,” luidt het bij A&T Architecture.



Drie platte schijven

Over het ontwerp zelf gaf A&T het volgende mee: “Het ontwerp probeert de sterk verschillende randvoorwaarden van de omgeving op een interessante manier te verenigen. Voor de vernieuwbouw was het archetype van een typisch Vlaamse verkavelingswoning met hellend dak, in overeenstemming met de oorspronkelijke verkaveling, het uitgangspunt.  Het uitbreidingsvolume ligt meer in de lijn van de gewijzigde verkavelingsvoorschriften en de bebouwingstypologiën langsheen de Kortrijksesteenweg. Dit volume werd opgevat als een stapeling van drie platte schijven die ten opzichte van elkaar verspringen en verwijzen naar de horizontale geleding van de modernistische villa’s verderop langs de steenweg. Een eenvoudig tweelaags volume verbindt beide gebouwen.”

    


Binnenin de villa stond de renovatie in functie van flexibiliteit naar gebruik en comfort. Het ruimtegebrek en de organisatie werd intern aangepakt. Het plan omvat een efficiënte invulling van ruimte, materiaal, en energie. Extern trekt het gebouw de aandacht met zijn houten bekleding, gemaakt door Decleir Houtconstructies. Het hout dient als gevelbekleding, dakbedekking, en zonnewering. De open, verticale lamellenstructuur beschermt de gebruikers tevens tegen zon en inkijk.



Atypisch laag K- en E-peil

De duurzaamheid van het gebouw werd zonder twijfel in acht genomen: “Door rekening te houden met de oriëntatie bij het voorzien van grote glasvlakken en gebruik te maken van dikke geïsoleerde houtskeletwanden, waarbij de regels van luchtdicht bouwen werden toegepast, werd een voor kantoorgebouwen atypisch laag K- en E-peil bekomen. Door de tweede huid van gevellatten voor de ramen en het verdiepen van de beglaasde gevelvlakken werd getracht oververhitting tegen te gaan en het energieverbruik te verlagen. Daarenboven verzamelen 3 hemelwaterputten het regenwater die zijn voorzien van een hemelwaterrecuperatie-installatie voor sanitaire doeleinden, zowel voor de kantoren als voor de woning.”

GERELATEERDE DOSSIERS