Doorzoek volledige site
01 april 2021

Staalbouwwedstrijd 2020: speciale vermelding voor HQ Goddeeris van DDM Architectuur & BHOOM CREATIVE DESIGN UNIT

HQ Goddeeris, Roeselare Illustratie | DDM / Peter Verplancke / Lenzer

Infosteel maakte op 22 februari de laureaten van de Staalbouwwedstrijd 2020 bekend. De Staalbouwwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd beurtelings in België en in Luxemburg en was aan zijn 21ste editie toe. De komende weken zetten we op architectura.be de laureaten in de schijnwerpers. Vandaag is het de beurt aan hoofdkwartier van de firma Goddeeris in Roeselare. Dit ontwerp van DDM Architectuur & BHOOM CREATIVE DESIGN UNIT kreeg een speciale vermelding. 

Motivatie van de jury

"Het project vormt een samenhangend geheel, waarbij functionaliteit en vormgeving op elkaar zijn afgestemd. Daarbij is het gebruik van staal consequent doorgetrokken in verschillende toepassingen: structuur, gebouwschil en interieur. Ook met staal is het mogelijk om gebouwen met een organische vorm te creëren. Binnen de context van deze doorsnee kmo-zone, valt dit gebouw uiteraard op", aldus de jury.


Het project

Bouwheer: Goddeeris
Architect: DDM Architectuur & BHOOM CREATIVE DESIGN UNIT
Studiebureau: boydens engineering
Hoofdaannemer: Bosschaert

De firma Goddeeris installeert HVAC en industriële piping en heeft de afgelopen jaren een versnelde groei doorgemaakt. Verhuizen naar een nieuwe locatie was dan ook voor hen de enige optie. Het bouwprogramma omvat enerzijds 850 mkantoorruimte voor management en projectingenieurs aangevuld met sociale ruimtes voor het hele team, anderzijds een magazijn en werkplaats van 1500 m2 en ten slotte een overdekte parkeerplaats voor bedrijfsvoertuigen van bijna 1800 m2.

De verkeersafwikkeling van de 120 medewerkers – die aankomen met eigen vervoer en van wie de meeste dagelijks met bedrijfsvoertuigen naar de werven vertrekken – en de vele vrachtwagens van leveranciers die materialen leveren en ophalen, had een bepalende invloed op het ontwerp.

Het oplijnen van het gebouw met de afgeschuinde perceelgrenzen en het afronden van hoeken in functie van draaicirkels voor het verkeer waardoor de bruikbare oppervlakte kon worden gemaximaliseerd, resulteerde in een niet-orthogonaal grondplan.

Het staal wordt in dit project in verschillende vormen en toepassingen gebruikt. Zo werden in gevelafwerking geprofileerde platen gemonteerd op sandwichpanelen. Verder frames voor de montage van de gevelafwerking opgebouwd uit kokers en profielen bevestigd op de hoofdstructuur en in facetvorm in de afgeronde delen.

Andere elementen in staal zijn de portieken opgebouwd met staalprofielen van variërende afmeting voor kantoor en werkplaats, vakwerken opgebouwd met profielen en kokers voor de overkapping van de carport. De dakvloer bestaat uit profielplaten afgewerkt met isolatie en dakdichting. Voor de trappen en mezzanines in kantoor werden monocoques ontworpen met ter plaatse aan elkaar gelaste gebogen staalplaten van 10 mm dikte.

Staal was in dit project om verschillende redenen een logische materiaalkeuze. Het realiseren van een niet-orthogonaal plan vereist hoge flexibiliteit qua afmetingen van de bouwelementen. De vakwerkstructuur laat toe de overspanningen van de carport licht en met minimaal aantal kolommen uit te voeren. Ten slotte maakt een gevelbekleding met verticaal geplaatste geprofileerde staalplaat gemonteerd op een facetvormig stalen frame het mogelijk afrondingen te realiseren.