Doorzoek volledige site
06 april 2021

Oostends icoon krijgt nieuw leven als woonproject (Declerck-Daels)

Illustratie | Tim Van De Velde
Illustratie | Tim Van De Velde
Illustratie | Tim Van De Velde
Illustratie | Tim Van De Velde
Illustratie | Tim Van De Velde
Illustratie | Tim Van De Velde
Illustratie | Tim Van De Velde
Illustratie | Tim Van De Velde
Illustratie | Tim Van De Velde
Illustratie | Tim Van De Velde
Illustratie | Tim Van De Velde
Illustratie | Tim Van De Velde
Illustratie | Tim Van De Velde
Illustratie | Tim Van De Velde

Een voormalig industrieel pand in Oostende kreeg onlangs een nieuw leven als woonproject met 57 assistentiewoningen met gemeenschappelijke voorzieningen en twee appartementen. Het gebouw van de vroegere coöperatieve SEO was decennialang een begrip voor Oostendenaars maar was verworden tot stadskanker. Declerck-Daels, Architecten streefde ernaar om de ziel van de plek te behouden en zette in het ontwerp in op zowel de integrale toegankelijkheid als de zorg voor erfgoed.

“Respect voor erfgoed combineren met integrale toegankelijkheid is geen sinecure”, klinkt het bij Declerck-Daels, Architecten. “Diverse bouwkundige keuzes waren nogal ingrijpend, met het oog op drempelloze doorgangen en optimaal comfort. Het complex was dan ook een ingewikkelde puzzel van bouwblokken. In de loop der jaren was er veelvuldig verbouwd. Bovendien moest het gebouw duurzaam en toekomstbestendig worden, binnen een strak budget.”
 

Restauratie

In grote lijnen werden de kenmerkende bakstenen bouwvolumes behouden. De mooie gevels in de Amsterdamstraat zijn minutieus gerestaureerd door Group Monument. Alle nieuwe elementen matchen met de bestaande materialen om een evenwichtig geheel te creëren, waar de patine nog duidelijk zichtbaar is. De schouw werd deels ontmanteld en hermetst, volgens de regels van de kunst.
 

Beleving

Er werden ‘happen’ genomen uit enkele volumes in functie van zonnetoetreding, beleving, ruimtelijkheid en openheid. Het volume langs de Alfons Pieterslaan is nieuw. Toevoegingen zijn nederig en versterken tegelijk de originele architectuur. Bovenal verhogen ze de beleving.

“Elke Oostendenaar kent de plek en de reconversie moest met fluwelen handschoenen benaderd worden”, aldus Declerck-Daels . “Het project laat de ziel van het gebouw helemaal herleven. De beleving doorheen de site is uniek: een combinatie van wooncomfort, toegankelijkheid, openheid, ruimtelijkheid, materialiteit, geschiedenis, zichten en licht. Dit is geen huis maar een ‘thuis’.  Bovendien is het een katalysator voor de verfraaiing van de buurt. De genius loci ten volle benut.”

 

Toekomstbestendig

Het project is duurzaam in die zin dat een bestaand gebouw wordt gevaloriseerd en verbeterd. Muren, vloeren en daken werden thermisch geïsoleerd en alle technische installaties zijn vernieuwd. “Het is een compact en energievriendelijk gebouw met een kleine ecologische voetafdruk. Het erfgoed is nu future-proof. Een schoolvoorbeeld van BENovatie”, besluiten de ontwerpers.

 

GERELATEERDE DOSSIERS