Doorzoek volledige site
08 april 2021

Staalbouwwedstrijd 2020: publieksprijs voor The Dutch Vault van wilma wastiau

Illustratie | Martijn Kort Photography

Infosteel maakte op 22 februari de laureaten van de Staalbouwwedstrijd 2020 bekend. De Staalbouwwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd beurtelings in België en in Luxemburg en was aan zijn 21ste editie toe. De komende weken zetten we op architectura.be de laureaten in de schijnwerpers. Last but not least in deze reeks is de winnaar van de publieksprijs: The Dutch Vault in het Nederlandse Houten, een ontwerp van wilma wastiau

De publieksprijs

Alle ingediende staalbouwprojecten in de kijker zetten en leren hoe deze in de brede staalbouwgemeenschap worden ontvangen, zijn twee aspecten die Infosteel in de Publieksprijs wil samenbrengen. De Covid19-omstandigheden hebben de organisatie daarbij richting social media en digitale communicatie gestuurd. En met succes: meer dan 2.700 geïnteresseerden bekeken de projectfiches en brachten hun stem uit.


Het winnende project

Bouwheer: Heylen Warehouses
Architect: wilma wastiau
Hoofdaannemer/studiebureau: Willy Naessens Industriebouw
Staalbouwer: Reijrink Staalconstructie
Andere staaltoepassing: Belfa Construct

The Dutch Vault is goed voor 13.000 m2 productie-, opslag- en kantoorruimte in Houten. Dit ter vervanging van het historische muntgebouw in centrum Utrecht, dat 100 jaar dienst deed en niet meer up-to-date was. Ontwikkelaar Heylen Warehouses vertrouwde (opnieuw) op de symbiose tussen de bureaus wilma en wastiau voor concept, architectuur, interieur en uitvoering.

De buitenkant van het nieuwe pand voor de Koninklijke Nederlandse Munt oogt als een kluis, met bijna geen zichtbare openingen. De facetten op de buitengevel zijn geïnspireerd op reliëf eigen aan de Nederlandse euromunten.

De goudkleurige gevelbekleding bestaat uit voorgelakte geprofileerde staalplaten (ISIS 55/120-7 puntprofielen, voorgelakt Granite Silky Shine Gold 50μm van ArcelorMittal) die in verschillende richtingen geplaatst werden (gemonteerd op een achterstructuur van verzinkte metalen studs) en zo voor een nieuwe dimensie zorgen. De verticale en horizontale lagen ontmoeten elkaar in de nieuwe, gefacetteerde gevel.

In totaal is er circa 62 ton staal buitenplating, 56 ton profielen en 6 ton vlak staal voor het zetwerk geplaatst tegen de gevel. Dankzij duurzame bouwdelen werd het 'second life'-principe volop gerespecteerd.

In het interieur van het kantoor wordt de binnentuin en de ingang gevormd door een staalstructuur met V-kolommen (HE A / HE B / IPE en kokers), in totaal 163 ton staal met een staalkwaliteit S235/S355, anti-corrosiebescherming 802 steelkote EP, 2 componenten epoxy coating, 1 laag 80 mu RAL 9005.

Tot slot zitten in het pand alle stedenbouwkundige eisen vervat, alsook de veiligheidseisen en functionele facetten. The Dutch Vault is een beschermd volume met state-of-the-art security. 

Het gebouw is langs drie zijden is het omgeven door water. Een meerwaarde voor de werknemers van de Koninklijke Nederlandse Munt, net als de enorme binnentuin die voor natuurlijk daglicht zorgt in kantoren.