Doorzoek volledige site
03 mei 2021

Mathieu Gijbels bouwt autogarage op heuvelachtig terrein

Illustratie | © Mathieu Gijbels

Begin maart openden de deuren van de gloednieuwe garage van Volvo Reiff. Op deze site worden de 2 voormalige garages in Verviers en Welkenraedt verenigd. De medewerkers van beide sites verhuizen mee. De werken werden uitgevoerd door bouwbedrijf Mathieu Gijbels uit Oudsbergen (Limburg), naar een ontwerp van Beck Architecture.

Volvo Reiff werd in 1992 opgericht in Welkenraedt en wordt dit jaar 29 jaar oud. In 1999 opende de dealership een tweede garage in Verviers. Vorig jaar besloten ze om een garage te bouwen tussen de 2 locaties in Verviers en Welkenraedt. “Een buitenkans die we niet hebben laten liggen” vertelt Dimitri Reiff, afgevaardigd bestuurder bij Volvo Reiff. “De locatie biedt niet enkel een zeer goede toegankelijkheid voor al onze klanten, maar zorgt er ook voor dat we de ruimte hebben om op één plaats een snelle, uitgebreide en eersteklas service te bieden. Want onze nieuwe showroom van 800m² en werkplaats van 900m² zijn uitgerust met de beste voorzieningen en laatste innovaties van het merk Volvo. Verder kunnen we onze dienst na verkoop op de nieuwe site optimaliseren en sneller laten verlopen.”

Het project voor de nieuwe Volvo Reiff autodealer begon vanaf nul. De familie Reiff heeft via een overeenkomst in Bouwteam van bij het begin vertrouwen gesteld in Mathieu Gijbels. In overleg met Volvo Reiff werd het architectenbureau Beck aangesteld om als trio aan het project te werken. Eén van de belangrijkste uitdagingen was: de twee huidige dealerships in Verviers en Welkenraedt samenbrengen in een nieuwe site, die plaats bood aan alle teams en al hun klanten.

 

Heuvelachtig terrein

Bovendien werd er gebouwd op een vrij heuvelachtig terrein (4 m hoogteverschil tussen de voorkant en de achterkant van het gebouw). Dat zorgde voor een zekere complexiteit om het gebouw en de omgeving te optimaliseren en een budget aan te houden dat vanaf het begin door de klant was bepaald.

"Daarom hebben we bijvoorbeeld de helling van het terrein gebruikt om een kelder te creëren met daarboven een loopbrug om het gebouw heen. Op deze manier werd geen enkele m³ aarde van het terrein verwijderd", zegt Arnaud Roquet, bouwadviseur bij Mathieu Gijbels. "Een ander voorbeeld met betrekking tot het budget was het respecteren van het door het merk Volvo vereiste design, terwijl gezocht werd naar varianten en opties om de prijs te drukken."

 

Design van de toekomst

Zuiverheid, betrouwbaarheid en Scandinavisch design vormde de inspiratiebron voor het ontwerp van het hedendaagse gebouw. “De nieuwe garage werd volledig gebouwd naar de kwaliteitsnormen van Volvo” zegt Roquet. “De site is groot genoeg om het volledige gamma Volvo cars aan te bieden en daarnaast is er nog plek voor het wagenpark met tweedehandsauto’s. Erbij bouwden we een bezorgingsruimte die de indruk geeft een woonkamer te zijn. Op die manier wilt Volvo Reiff de volledige klantbeleving naar een hoger niveau tillen.”

Het tijdstip en de nauwkeurigheid van de studies waren van groot belang om de site zo goed mogelijk te optimaliseren. Eenmaal de vergunning was verleend, werd het volledige projecten in zes maanden tijd gebouwd.