Doorzoek volledige site
29 augustus 2013 | JAN DANEELS

Architecturaal groot-Genk vanuit de lucht

Met 1 september in zicht staat architectura meteen ook het einde van de zomer voor ogen. Maar om het toch nog even zonnig te houden, koppelden wij, samen met Vlaanderen vanuit de lucht en huisfotograaf Marc Sourbron zopas nog een keer de seatbelts vast voor een vlucht boven groot-Genk. Als waren de hemelgoden ermee gemoeid, konden we daarbij een aantal architecturale hoogstandjes vastleggen die voor u speciaal overgoten werden met 24-karaats zonlicht.
Met 1 september in zicht staat architectura meteen ook het einde van de zomer voor ogen. Maar om het nog even zonnig te houden, koppelden wij, samen met Vlaanderen vanuit de lucht en huisfotograaf Marc Sourbron zopas nog een keer de seatbelts vast voor een vlucht boven groot-Genk. Als waren de hemelgoden ermee gemoeid, konden we daarbij een aantal architecturale hoogstandjes vastleggen die voor u speciaal overgoten werden met 24-karaats zonlicht.

Daarbij legden we onder meer mooie foto’s vast van Mario Botta’s kantoorgebouw aan de Jaarbeurslaan. De wereldberoemde Zwitserse architect, bekend van onder meer het museum voor moderne kunst in San Francisco, ontwierp het in opdracht van vennootschap LRH, dat daarmee Botta’s eerste project op Belgische bodem heeft weten te strikken. Botta wil met zijn ontwerp de stadsrand een stedelijk karakter te geven. Zelf noemt hij het een interessante uitdaging: het hoeven immers niet altijd metropolen als Shanghai of San Francisco te zijn.
Wie Genk zegt, denkt dezer dagen vooral ook: C-Mine. Bezoekers kunnen er zich vergapen aan de indrukwekkende industriële archeologie van het mijnverleden en zich tegelijkertijd onderdompelen in creatieve en artistieke belevenissen. De geslaagde mix van leeftijden, van culturen, van baanbrekende architectuur die sterk contrasteert met het historisch erfgoed, van cultuur met een grote en met een kleine c en van zoveel meer tegenstellingen die zich hier perfect samen kunnen vinden, vormt de succesformule van C-Mine. De site mag dan essentieel verbonden zijn met zijn ondergrond, ook vanuit de lucht ziet het er indrukwekkend uit.
Onze stalen vogel maakte ook een ommetje richting De Vierde Wand op de Evence Coppéeplaats in Winterslag. Dat nieuw woonzorgcomplex werd ontworpen door Peter Cornoedus & Partners en komt er op privé-initiatief van Bart Houbregs en Geertje Vandevenne. Het architecturaal concept speelt in op de omgeving, die overheerst wordt door drie monumentale gebouwen in historiserende stijlen. Om niet te vervallen in pastiche, werd daarom gekozen voor een strakke stijl zonder franjes, waarbij het gebruik van plaatselijke baksteen toch een band schept met de bestaande gebouwen.


Tot slot passeerde onze kist, ter wille van de hoofdredacteur volledig beslagen met cortenstaal en vliegend op herbruikbare batterijen – wij moeten aan onze groene mobiliteitscijfers geraken, jawel – nog langs het nieuwe distributiecentrum voor Scania Part Logistics in Opglabbeek. Op 3 september vorig jaar plaatste Mathieu Gijbels daar de eerste kolom van het nieuwe complex. Nog voor het jaar goed en wel verscheiden was, werd het distributiecentrum, ontworpen door Helsen & Van Com architecten, al opgeleverd.
Iets trager zal het gaan bij de vernieuwingswerken en nieuwbouw op de campus Sint-Jan van het Ziekenhuis Oost-Limburg. Vanuit de lucht was dan ook te zien dat daar vandaag een enorme bedrijvigheid heerst. Het uitzicht van campus Sint-Jan in Genk is in de voorbije maanden drastisch veranderd en zal de komende maanden nog meer veranderingen ondergaan. Verantwoordelijk hiervoor is onder meer de K-Blok die nu het vooraanzicht van het ziekenhuis domineert. In de K-Blok zullen de geriatrische patiënten van campus André Dumont opgevangen worden. In 2014 zal het oude gebouw daar immers afgebroken worden. Ook het geïntegreerd Thoraxcentrum krijgt een nieuwe stek in dit ultramoderne ziekenhuisgebouw. En op verdieping -1 neemt het dagziekenhuis Geneeskunde in september zijn intrek. De aannemers zijn hier momenteel druk in de weer met de afwerking en het installeren van de technieken. De ruwbouw van de K-Blok is inmiddels klaar. In het oog springen de bijzonder kleurrijke glazen ballustrades. Dit zijn kunstwerken van de hand van lichtartiest Joost Van Santen. De oplevering van de K-Blok is voorzien in het najaar van 2014. Voor het uitgebreid dossier over alle werken op de campus kan u op de website van Ziekenhuis Oost-Limburg terecht.
Zoals steeds zijn alle luchtfoto's te bestellen op de website van Vlaanderen vanuit de lucht. In hun uitgebreide database vindt u bovendien heel wat mooie luchtbeelden van allerlei andere imposante Vlaamse bouwwerken, die eveneens tegen leuke prijzen te verkrijgen zijn.