Doorzoek volledige site
03 september 2013 | KEVIN MOENS

Van drie gebouwen naar één Muntpunt

Op 7 september opent Muntpunt in hartje Brussel zijn deuren voor het publiek na drie jaar van intense renovatiewerken. Drie zeer verschillende gebouwen uit verschillende tijden vormen vandaag één geheel: het Monnaie House, een kantoorgebouw uit de jaren 70, het Schildknaapgebouw (een 19de-eeuws pand) en een tussengebouw (een vroeger herenhuis). B-architecten kreeg na een open architectuurwedstrijd de opdracht om ze te verbouwen tot één publiek gebouw.
Op 7 september opent Muntpunt in hartje Brussel zijn deuren voor het publiek na drie jaar van intense renovatiewerken. Drie zeer verschillende gebouwen uit verschillende tijden vormen vandaag één geheel: het Monnaie House, een kantoorgebouw uit de jaren 70, het Schildknaapgebouw (een 19de-eeuws pand) en een tussengebouw (een vroeger herenhuis). B-architecten kreeg na een open architectuurwedstrijd de opdracht om ze te verbouwen tot één publiek gebouw. Aannemer van dienst is STRABAG Belgium.


Afbeelding: B-architecten.



Monnaie House

Het Monnaie House kreeg een dubbelhoge toegangszone, waardoor het in verhouding komt met het Muntplein, met het peristilium van de Muntschouwburg en met de dubbelhoge etalages van de Nieuwstraat. Ook de rest van het gebouw werd opengewerkt met grote glaspartijen, veel licht en met vier dubbelhoge publieksruimten. De bestaande betonnen kern van het voormalige kantoorgebouw is volledig ingepakt met een zes verdiepingshoge boekentoren. Via brede trappen langs de toren slingert de bezoeker door het gebouw langs de uitgebreide boekencollectie, een stadsstudiezaal, een auditorium, maar ook langs vele gezellige zithoekjes.


Schildknaapgebouw

De gevel van het schildknaapgebouw werd volledig gerestaureerd naar vroegere glorie met binnenin hoge plafonds, dubbele deuren en overal krulletjes en versieringen. Dat gedeelte vormt het decor van een Grand Café, een literair salon, vergaderzalen en een feestzaal.


Afbeelding: B-architecten.



Tussengebouw

Het tussengebouw werd afgebroken en vervangen door een nieuw trappenhuis dat de verschillende niveaus van de twee andere gebouwen overbrugt.


Een licht gebouw voor zware boeken

De maximale toelaatbare belasting van de oude vloeren en funderingen van het voormalige kantoorgebouw was onvoldoende om er een hedendaagse belevingsbibliotheek in onder te brengen. Bovendien was de bestaande vrije hoogte van de verdiepingen slechts 2,6 meter, eigenlijk te laag voor een publiek gebouw. Daarom werden op strategische plaatsen betonnen vloeren weggehaald. Zo ontstaan dubbelhoge ruimtes en wordt het gebouw lichter. Door die ingreep kan het gebouw extra belast worden met boeken.


Afbeelding: B-architecten.



Het grootste salon van de stad

Muntpunt wordt het grootste salon van Brussel. Een gebouw met vele kamers en plekjes, met 8.900 vierkante meter boeken, beleving en verbinding. Elke verdieping krijgt een eigen kleur en cachet, zodat de bezoeker vlot de weg vindt.


Afbeelding: B-architecten.