Doorzoek volledige site
07 juli 2021

Kleurrijke gevelplaten verlenen uitstraling aan nieuwe school in Blankenberge

Illustratie | © Dennis De Smet
Illustratie | © Dennis De Smet
Illustratie | © Dennis De Smet
Illustratie | © Dennis De Smet

De nieuwe basisschool Sint-Jozef Sint-Pieter in Blankenberge is een ware eyecatcher. De kleurrijke gevelplaten van Rockpanel verlenen het gebouw een frisse uitstraling én de nodige robuustheid, wat erg van belang is in deze maritieme omstandigheden. AVDK aRCHITECten koos voor een compact gebouw met een splitlevelsysteem dat ook tot uiting komt in het kleurenspel van de gevel.

De nieuwbouw van VBS Sint-Jozef Sint-Pieter aan de Zuidlaan in Blankenberge is opgetrokken in het kader van het Scholen van Morgen-project. Het oude schoolgebouw verkeerde in slechte staat en was veel te klein geworden voor de groeiende gemeenschap, waardoor een nieuwbouw de beste optie bleek. Vandaag telt de school zes kleuterklassen, twaalf lagere klassen, een sporthal en een polyvalente zaal die tevens als eetzaal dient voor de leerlingen. “De school is middenin een stedelijk bouwblok gelegen. De uitdaging was hier dan ook om een uitgebreid bouwprogramma te realiseren zonder de buren te storen en toch voldoende licht en zicht voor de klassen te creëren”, vertelt Frederik Tomme, projectarchitect bij AVDK aRCHITECten. “Daarom hebben we geopteerd voor een compact gebouw, waarbij de sporthal deels ondergronds is gebracht. Ze steekt anderhalve meter boven de grond uit om voldoende daglicht binnen te brengen en vormt op die manier ook een plint. De klassen die bovenop de sporthal zijn gestapeld, zijn op deze manier anderhalve verdieping verschoven ten opzichte van de klassen ernaast in een splitlevelsysteem, waardoor een ruimtelijke relatie ontstaat tussen de volumes onderling.”


Klasoverschrijdend werken

Naast de ruimtelijkheid was vooral de pedagogische insteek van belang voor het schoolbestuur. De school wilde afstappen van de klassieke lange, smalle gang met grote klaslokalen langs weerszijden. Het architectenbureau heeft om die reden een brede gang gecreëerd die is ingericht als open leerlandschap, met de nodige compartimentering om een goede akoestiek te behouden. Daar werken de leerlingen zoveel mogelijk samen terwijl de tijd die ze in de kleinere klaslokalen les volgen relatief beperkt blijft. Om de twee klaslokalen is tevens een schuifdeur geplaatst om co-teaching mogelijk te maken. 


Fris kleurenspel

Het gebouw is uitgevoerd in een betonskelet met invulmetselwerk, waardoor een licht gevelmateriaal zich opdrong. “De keuze voor Rockpanel-platen was snel gemaakt gezien de brede waaier aan kleuren die de fabrikant in haar gamma heeft”, vertelt Frederik Tomme. “De gevel is opgebouwd uit een aantal horizontale, grijze stroken. Tussen die stroken wilden we het splitlevelsysteem duidelijk naar voren laten komen. We gaven dan ook de voorkeur aan een frisse, opvallende kleur en deze groenschakeringen sprongen er het meest uit. De groene kleur hebben we ook doorgetrokken naar de inkomzone aan de Zuidlaan waar we met groen glas hebben gewerkt.”


Maritiem klimaat

Artes Depret heeft de school gebouwd, met hulp van Tom Mauws bvba voor het plaatsen van onder meer de gevelbekleding. “Daar dienden we rekening te houden met het maritieme zeeklimaat en de daarmee gepaard gaande windbelasting”, vertelt Rebecca Muylaert, mede-zaakvoerder van Tom Mauws bvba. “We hebben de Rockpanel-gevelplaten gemonteerd met Rockpanel-schroeven in de kleur van het paneel, met een verhoogde corrosieweerstand.”


Geslaagde samenwerking

Een bijkomende uitdaging waren de verschillende formaten van de rechthoekige platen, bewust gekozen door de architect om dynamiek in de gevel te brengen. “Door die verschillende breedtes hadden we meer achterstructuur nodig om ieder paneel volgens de plaatsingsvoorschriften te monteren”, legt Rebecca Muylaert uit. “De houten structuur achter elke plaat moet namelijk precies juist zitten om ze correct te kunnen vastschroeven. Rockpanel heeft ons doorheen het volledige project bijgestaan op vlak van advies naar bevestiging en montage. Zij zijn meermaals ter plaatse geweest voor de opvolging van de werken. We zijn dan ook heel tevreden over de samenwerking”, aldus Rebecca Muylaert.

Dat beaamt ook Tom Christiaens van Artes Depret. “De vlotte samenwerking met Rockpanel, Tom Mauws bvba, AVDK aRCHITECten én de grondige voorbereiding hebben tot een geslaagd resultaat geleid. De school is met zijn frisse groentinten een mooie eyecatcher die mag gezien worden.”

GERELATEERDE DOSSIERS