Doorzoek volledige site
05 oktober 2021

Colonnade Gijs Van Vaerenbergh blijft ook na Triënnale Brugge in Baron Ruzettepark staan

Illustratie | Stad Brugge / Matthias Desmet
Illustratie | Stad Brugge / Matthias Desmet
Illustratie | Stad Brugge / Matthias Desmet
Illustratie | Stad Brugge / Matthias Desmet
Illustratie | Stad Brugge / Matthias Desmet

De monumentale installatie Colonnade van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh blijft ook na Triënnale Brugge in het Baron Ruzettepark staan. Dat heeft het college van burgemeester en schepenen zopas beslist. Colonnade is een van de dertien kunst- en architectuurinstallaties van de derde editie van Triënnale Brugge 2021: TraumA. De Triënnale is nog tot 24 oktober te bezoeken. 

Het paviljoen van Gijs Van Vaerenbergh houdt het midden tussen een woud met ondoordringbare bomen en een Romeinse zuilengalerij en nodigt je uit om de ruimte te betreden en te verdwalen tussen honderd schuin lopende kolommen. 

Gijs Van Vaerenbergh is de kunst- en architectuurpraktijk van Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenberg. Hun werk is meestal conceptueel en tegelijk slagen ze erin om een tijdloze esthetische ervaring te creëren voor het publiek. De installaties van het duo bevatten vaak strakke lijnen en worden respectvol geïntegreerd in hun landschappelijke of architecturale context. De kwaliteit van hun werk krijgt dan ook veel lof. 

Burgemeester Dirk De fauw: “Colonnade werd speciaal voor de groene omgeving van het Baron Ruzettepark ontworpen voor de Triënnale. Het is een mysterieuze installatie die inspeelt op het thema ‘TraumA’: het labyrintische werk balanceert tussen het aanwezige en het verborgene.”

“De installatie Colonnade voelt aan als een labyrint waarin je al bukkend een weg vindt en misschien geconfronteerd wordt met een zekere vorm van desoriëntatie. Daardoor maakt de bezoeker een beleving mee die contrasteert met de ervaring van een uitgestippeld, klassiek toeristisch bezoek. Ik ben tevreden dat we de Bruggelingen en bezoekers, zowel binnenlands als buitenlands, deze ervaring kunnen blijven aanbieden”, aldus Schepen van Cultuur Nico Blontrock.