Doorzoek volledige site
25 november 2021 | STEF PENNEMANS

Geberit lanceert innovatief FlowFit toevoersysteem met aandacht voor vlotte en eenvoudige installatie

Illustratie | Geberit

Geberit lanceert de Geberit FlowFit. Een nieuw toevoersysteem voor universeel gebruik dat systematisch alle obstakels wegneemt uit het installatieproces. Dit systeem is gericht op de drie belangrijkste eisen van installateurs en sanitaire ingenieurs – betrouwbaarheid, hygiëne en gebruiksgemak. Dankzij innovatieve hulpstukken en leidingen met beschermkappen kunnen installateurs profiteren van een eenvoudige, efficiënte en betrouwbare installatie van het meerlagenbuissysteem. Zij hoeven nu niet meer voortdurend van gereedschap te wisselen tijdens de installatie. 

Geberit wil de installateurs een buitengewoon efficiënt installatieproces bieden en zo hun dagelijks werk op de bouwplaats veel gemakkelijker maken. “Door zijdelings te persen is bijvoorbeeld minder ruimte nodig en is zelfs in krappe omstandigheden een perfecte persing mogelijk. Bovendien kunnen alle buismaten worden geperst met slechts twee persklemmen. Dit bespaart tijd, beperkt het werk tot een minimum en verlaagt de gereedschapskosten. Voor afmetingen van diameter 16 mm tot 40 mm is slechts één persklem nodig", aldus Ronald De Groot, Product Manager leidingsystemen bij Geberit. Geberit FlowFit is in de eerste plaats bedoeld voor drinkwater- en verwarmingstoepassingen, maar kan ook worden gebruikt voor koelwater, bedrijfswater en perslucht.

 

Nieuwe maatstaven inzake installatiegemak

Zijdelings persen is een nieuwe innovatie die bijdraagt tot meer gebruiksgemak en betrouwbaarheid tijdens de installatie. "Het perslichaam kan zonder problemen in elke gewenste positie worden gedraaid, waardoor het persen in krappe ruimten of op moeilijk bereikbare plaatsen veel makkelijker wordt. Dit komt omdat de persklem nu alleen nog maar rond de persindicator hoeft te passen, en niet meer rond de hele fitting. De roestvrijstalen persring die rond de fitting is geplaatst, wordt dan vastgetrokken zodat de verbinding permanent wordt afgedicht", aldus Ronald De Groot. Nog een voordeel is dat er geen perskettingen en tussenklauwen nodig zijn wat het werken, vooral boven het hoofd, makkelijker maakt, zelfs bij de grootste maten.

Met de Geberit FlowFit hoeft u ook niet langer voortdurend van gereedschap te wisselen. Voor de acht buismaten tussen diameter 16 mm en diameter 75 mm heeft de installateur slechts twee persklemmen nodig. Bij installatie van de Geberit FlowFit toevoerleidingen in één- en meergezinswoningen, waar alleen buizen tot diameter 40 mm worden gebruikt, heeft men slechts één persklem nodig. Ontbramen en kalibreren van de buizen is met Geberit FlowFit niet nodig. Doordat deze stap wegvalt, gaat het installatieproces aanzienlijk sneller. Maar als de buis echter teveel vervormd is, kan het beschikbare kalibratiegereedschap alsnog gebruikt worden.

 

Betrouwbare installatie

Verschillende factoren zorgen voor een betrouwbare dichting van de buizen. Eén daarvan is de persindicator, die pas loskomt nadat de koppeling permanent en stevig is geperst. De vorm van de persindicator met geleiderand voor het gereedschap laat geen speling toe, zodat er maar één manier is om het persgereedschap te plaatsen. Bovendien is elke fitting ook voorzien van verschillende grote inspectievensters, zodat de installateur meteen kan zien of de juiste insteekdiepte is bereikt. Door de overeenstemmende kleuren op de persindicator en de persklem is ook het risico op vergissingen minimaal.

 

Gegarandeerde hygiëne

Een verbeterde, perfect op elkaar afgestemde buis- en fittinggeometrie zorgt voor een optimale doorstroming en minder drukverliezen. Dit leidt tot kortere afnametijden en kleinere watervolumes. Ook de beschermdoppen op de fittingen (ook op de schroefdraadfitting) en de leidingen, die de binnenkant van de componenten schoon en stofvrij houden tot ze worden geïnstalleerd, garanderen een perfecte hygiëne. Ook de sanitaire ingenieur heeft er baat bij, aangezien hij het systeem nu met kleinere diameters kan ontwerpen.

Geberit FlowFit is vanaf 1 april 2022 verkrijgbaar bij de sanitaire groothandel.