Doorzoek volledige site
02 februari 2010

Sociaal Huis en nieuwe serviceflats in Sint-Martens-Latem

In de gemeente Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen) werkt de sociale huisvestigingsmaatschappij Volkshaard volop aan een nieuw project op het woonerf van de oude priesterage in de Latemstraat. Volkshaard bouwt er zeventien nieuwe seniorenwoningen, naast het Sociaal Huis dat al in december voltooid werd. De serviceflats en het Sociaal Huis vervangen respectievelijk de ondertussen gesloopte dertien woningen en het oude OCMW-huis.
In de gemeente Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen) werkt de sociale huisvestigingsmaatschappij Volkshaard volop aan een nieuw project op het woonerf van de oude priesterage in de Latemstraat. Volkshaard bouwt er zeventien nieuwe seniorenwoningen, naast het Sociaal Huis dat in december al voltooid werd. De serviceflats en het Sociaal Huis vervangen respectievelijk de ondertussen gesloopte dertien woningen en het oude OCMW-huis.


Sint-Martens-Latem krijgt zeventien nieuwe seniorenwoningen

Zowel de nieuwbouwwoningen als het Sociaal Huis werden ontworpen door R. Callebaut & Partners Architecten. Hun ontwerp houdt zeer sterk rekening met het feit dat de woningen berekend zijn op ''levenslang wonen''. De flats bevinden zich allemaal op de benedenverdieping en zijn volledig voorzien voor eventueel rolstoelgebruik. Het OCMW-gebouw krijgt een grote capaciteit en is ontworpen voor polyvalent gebruik.



Alle nieuwe woningen zijn berekend op levenslang wonen en hebben enkel een benedenverdieping


Het nieuwe Sociaal Huis heeft net zoals de serviceflats een residentieel karakter

De functie van de sociale woningen en het nieuwe dienstencentrum zijn sterk met elkaar verbonden. Op die manier wil de gemeente van het oude woonerf een volwaardige woonzorgcampus maken. Het was dan ook erg belangrijk dat de projecten goed geïntegreerd werden in de omgeving. Bij het ontwerpen van de seniorenwoningen heeft men zoveel mogelijk rekening gehouden met het behoud van de vele kastanje – en lindebomen, want het groene karakter creëert een maximale omgevingsintegratie. Het kantoorgebouw moest op zijn beurt goed geïntegreerd zijn in het woningencomplex. Het Sociaal Huis is daarom lager dan de serviceflats en heeft een residentieel karakter gekregen. De afstanden van het kantoorgebouw tot de perceelsgrenzen en de rondliggende bebouwing zijn ruim. Zo creëert men een subtiele overgang tussen het perceel van het dienstencentrum en dat van de nieuwbouwwoningen. Naast de esthetische integratie in de omgeving, is ook de praktische ligging van de gebouwen zeer belangrijk. De twee projecten bevinden zich in het centrum van de gemeente. De afstand tot de overige gemeente-infrastructuur (zoals zwembad, gemeentehuis of school) is dus beperkt.


Bij de inplanting van de woningen werd zoveel mogelijk rekening gehouden met behoud van bomen


De nieuwe woningen zouden in maart 2011 voltooid moeten zijn.