Doorzoek volledige site
02 februari 2010

350 m lange loopbrug voor UZ Gent van Ar-te en De Jong Gortemaker Algra (dJGA)

Het Nederlandse architectenbureau De Jong Gortemaker Algra (dJGA) en het Belgische studiebureau Ar-te Stabo hebben een loopbrug ontworpen voor het UZ Gent. De nieuwe loopbrug moet de verschillende poliklinieken en de nieuwe pediatrie-afdeling met elkaar verbinden.
Het Nederlandse architectenbureau De Jong Gortemaker Algra (dJGA) en  het Belgische studiebureau Ar-te Stabo hebben een loopbrug ontworpen voor het UZ Gent. De nieuwe loopbrug moet de verschillende poliklinieken en de nieuwe pediatrie-afdeling met elkaar verbinden. Patienten en dokters zullen zich dus niet meer door het ondergrondse gangennetwerk van het ziekenhuis moeten bewegen om van het ene blok naar het andere te gaan. De vormentaal van de nieuwe loopbrug sluit goed aan bij die van de nieuwe pediatrie-afdeling, want het in aanbouw zijnde pediatriegebouw is eveneens een ontwerp van dJGA.


Het ontwerp van de brug is afgestemd op het in aanbouwzijnde pediatriegebouw, ook een ontwerp van dJGA


De brug zal maar liefst 350 meter lang zijn. Aan de zonkant heeft de brug een horizontale belijning met veel raampartijen. Via de horizontale belijning wordt de link gelegd met het nieuwe pediatriegebouw dat ook zo’n belijning bevat. Boven de horizontale raamstroken bevinden zich golvende overstekken die als zonnewering dienen. Aan de andere kant van de brug is de gevel grotendeels gesloten, maar een doorlopende glasstrook aan de bovenrand zorgt voor een een aangename lichtinval.



De zonkant van de brug: horizontale raamstroken die aansluiten bij het ontwerp van het pediatriegebouw



Aan de noordoostkant van de brug moet een smalle glasstrook aangename lichtinval creëeren


De ramen aan de zonkant zijn zo geplaatst dat je vanuit verschillende hoogtes naar buiten kan kijken. Zowel voetgangers als patiënten kunnen van de omgeving genieten. Liggend vanuit een ziekenhuisbed kan er schuin omlaag gekeken worden naar het landschap of omhoog naar de lucht. Voetgangers kunnen door de bovenste raampartij in de verte kijken of door de onderste strook naar de onderliggende wandelzone.



De ramen zijn zo georiënteerd dat je vanuit verschillende hoogtes naar buiten kan kijken


De onderliggende wandelzone slingert tussen de kolommen waarop de brug steunt. De zone wordt aan één kant begrensd door groenaanleg en aan de andere kant door twee betonnen traptreden die als zitbank kunnen dienen.  Op dit verhoogde niveau vormt een smalle groenzone de buffer tussen de wandelzone en de toekomstige tramlijn. De buitenruimte wordt verlicht met lijnvormige armaturen die in het plafond van de brug opgenomen worden.



Tussen de steunpilaren van de brug bevindt zich een wandelzone


De bouw zal in 2010 starten en men hoopt dat de voetbrug in 2011 gebruiksklaar is.