Doorzoek volledige site
27 november 2013 | KEVIN MOENS

Multifunctioneel sportcomplex met speels karakter in Heist-op-den-Berg

Sinds begin 2013 is Heist-op-den-Berg een splinternieuw multifunctioneel sportcomplex rijker. Het DBFM-project behelst een centrum met een grote sportzaal, een sport- en gymnastiekzaal en huisvest ook adminstratieve functies. Sporttermen zoals ‘speels’, ‘streefdoel’ en ‘beweging’ werden architecturaal vertaald naar een dynamische en contrasterende zwart-witfaçade. Het ontwerp is van de hand van Arteum Architects en Grontmij was het studiebureau van dienst.
Sinds begin 2013 is Heist-op-den-Berg een splinternieuw multifunctioneel sportcomplex rijker. Het DBFM-project behelst een centrum met een grote sportzaal, een sport- en gymnastiekzaal en huisvest ook adminstratieve functies. Sporttermen zoals ‘speels’, ‘streefdoel’ en ‘beweging’ werden architecturaal vertaald naar een dynamische en contrasterende zwart-witfaçade. Het ontwerp is van de hand van Arteum Architects en Grontmij was het studiebureau van dienst.




Op het perceel, gelegen aan de rotonde van de Lostraat en de P. Van Roosbroekclaan, bevinden zich de voetbalvelden van Heist-op-den-Berg. Het sportcomplex is ingeplant op de plaats van het eerste voetbalveld, vlak langs het zwembad aan de Lostraat. Het alreeds bestaande cafetariagebouw, gelegen naast het voetbalveld, diende geïntegreerd te worden in het ontwerp van het sportcomplex.




De gevels hebben een sterk architecturaal karakter meegekregen. Naar materialisatie heeft Arteum Architects gekozen voor een bekleding van lichtgrijze vezelcementplaten voor de sportfuncties in combinatie met een donkerkleurige gevelsteen voor het onthaalgebouw.




Volgens Arteum Architects is dit volume dan ook de blikvanger van de sporthal. De inspiratie voor de vormgeving van het volume vonden ze in woorden zoals beweging, speelsheid, competitie, streefdoel. Architectonisch hebben ze dat vertaald door op willekeurige wijze te spelen met versdchillende afmetingen van raamopeningen.




In de voorgevel zijn dezelfde krachttermen doorgetrokken. Bovendien werd in de voorgevel een lange luifel geplaatst die het overdekt binnenkomen bevordert vanaf de parking en die als uithangbord kan dienen voor de sporthal met een eventuele benaming met logo erop. Het uitspringende kleedkamervolume krijgt een extra uitnodigende functie door de bekleding met plycarbonaatplaten met inbouw van indirecte verlichting. Deze geeft ’s avonds ook een speels uitnodigend karakter en leidt de bezoeker op een aangename wijze van de parking naar de inkom.




In de linkerzijgevel werd het volume van het sportlokaal eveneens voorzien polycarbonaatplaten. De grenzen hiervan worden extra geacentueerd door het doortrekken van de luifel in de zijgevel. Ook hier zijn de termen speelsheid en beweging van toepassing. De plaatsing van een benaming of logo op het volume van de gymnastiekzaal zorgt ervoor dat het gebouw langs de zuidzijde eveneens een herkenningspunt word voor de passant.




Op termijn (binnen de 5 à 10 jaar) zal het zwembadgebouw ook afgebroken worden en een nieuwe bestemming krijgen binnen Heist-op-den-Berg.

    
    

GERELATEERDE DOSSIERS