Doorzoek volledige site
25 januari 2010

Gevel 2010: nieuwe isolatietechnieken

Hoewel de nadruk op Gevel 2010 lag op nieuwe mogelijkheden qua vormgeving, kwamen we hier en daar toch ook nieuwe isolatietechnieken tegen. Dat was onder meer het geval bij Vandersanden en Foamglas.

Hoewel de nadruk op Gevel 2010 lag op nieuwe mogelijkheden qua vormgeving, kwamen we hier en daar toch ook nieuwe isolatietechnieken tegen. Dat was onder meer het geval bij Vandersanden en Foamglas.

Vandersanden: E-Brick

Uiteraard pakte Vandersanden ook voor de Nederlandse architecten uit met de Zero gevelsteen, maar daarnaast stelde het ook de E-Brick voor waarbij isolatie én handvormstenen in een systeem gecombineerd worden. E-Brick-panelen bestaan uit een laag isolatiemateriaal, wind- en waterdicht afgeschermd met een laag geëxtrudeerd schuim, afgewerkt met handvormsteenstrips. Gegalvaniseerde staalschroeven zorgen voor een goede bevestiging en het PU-schuim zorgt voor een perfecte afdichting. Het E-Brick-systeem is ATG-gecertificeerd en het product is 10 jaar verzekerd op voorwaarde dat het systeem geplaatst is door een erkende en geregistreerde Vandersanden-plaatser.

    
   


Foamglas: W+F bindt strijd aan met koudebruggen 

Koudebruggen zijn in deze tijden van duurzaam bouwen absoluut  te vermijden. Daarom ontwikkelde Foamglas het W+F-systeem. Dankzij een minimaal aantal bevestigingen tot in de dragende structuur, wordt een doorlopend isolerend schild gevormd, met een minimum van doorboringen. Het thermisch verlies tengevolge van koudebruggen bedraagt maximaal 4%, terwijl dit bij klassieke constructies al snel kan oplopen tot 20%.  Aangezien Foamglas W+F een volledig luchtdicht materiaal is dat bovendien volledig luchtdicht geplaatst kan worden, behoudt het zijn thermische rendement. Foamglas W+F is eveneens vormvast: het zet niet uit en zakt niet in.