Doorzoek volledige site
15 januari 2014 | KEVIN MOENS

Een aangename oude dag in het Felix Brouwershof dankzij SheCi.be

In het centrum van Onze-Lieve-Vrouw-Waver zal binnenkort in de schaduw van de kerk het Felix Brouwershof verrijzen: het wordt een modern complex met 69 erkende assistentiewoningen. Het ontwerp is van de hand van SheCi.be, met als architect Cindy Taelman en Sebastiaan Van Damme als interieurarchitect. Studiebureaus van dienst zijn SGE3 (technieken), D2s (akoestiek) en Nico Terryn (stabiliteit). Deze maand gaan de werken van start en de oplevering is gepland voor het voorjaar van 2016.
In het centrum van Onze-Lieve-Vrouw-Waver zal binnenkort in de schaduw van de kerk het Felix Brouwershof verrijzen: het wordt een modern complex met 69 erkende assistentiewoningen. Het ontwerp is van de hand van SheCi.be, met als architect Cindy Taelman en Sebastiaan Van Damme als interieurarchitect. Studiebureaus van dienst zijn SGE3 (technieken), D2s (akoestiek) en Nico Terryn (stabiliteit). Deze maand gaan de werken van start en de oplevering is gepland voor het voorjaar van 2016.




Het nieuwbouwvolume bestaat uit twee bouwblokken die architecturaal één geheel vormen. Door de positie van deze bouwvolumes ontstaat er ook een pleinfunctie. Het project heeft een totale bebouwde grondoppervlakte van 1182 m2 (blok A) en 1146 m2 (blok B). De bouwhoogte van de gebouwen bedraagt 3 bouwlagen met plat dak en een bijkomende ondergrondse parking. Het volume op de 3de verdieping wordt naar achteren teruggetrokken ten opzichte van het plein. Dat zorgt qua vorm en uitzicht voor een open, speels en niet monoliet karakter.




Elke bewoner zal recht hebben op een ondergronds parkeerplaats, een parktuin en gemeenschappelijke ruimtes zoals een cafetaria, restaurant, wellness, kiné, kapper en wassalon. Het schrijnwerk met witte en lichtkgrijze tinten en de witte bepleisterde gevels zorgen voor de integratie in de natuurlijke omgeving.




Bij de ontwikkeling van het project kwamen enkele belangrijke uitdagingen kijken. Enerzijds diende het ontwerpteam correct om te springen met de groene omgeving. Anderzijds moesten de architecten rekening houden met een gebouw dat op de Erfgoedlijst staat. Het geïnventariseerd gebouw wekt de indruk op zichzelf te staan, maar toch wordt het op inventieve wijze geïntegreerd in de nieuwbouw.






Het elektriciteitsverbruik voor de gemeenschappelijke delen van het project zal voor een groot stuk gecompenseerd worden door de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen. Daarenboven moet ledverlichting in de parking, de circulatieruimtes, de lokalen voor gemeenschappelijk gebruik het verbruik tot een minimum herleiden. Het sanitair warm water voor de keuken en de wellness zal opgewarmd worden door een zonneboiler met bijschakeling van de centrale verwarming.

GERELATEERDE DOSSIERS