Doorzoek volledige site
18 februari 2014 | SIMON SCHREURS

Hoofdschool Provinciale Technische Scholen in Boom krijgt grondige beurt

Veel volk op de officiële voorstelling
4000 vierkante meter plat dak wordt onder handen genomen
Veel volk op de officiële voorstelling

Campus Boom van De Provinciale Technische Scholen wordt grondig gerenoveerd. 4000 vierkante meter plat dak krijgt een nieuwe beurt en de turnzaal, die jarenlang als magazijn gebruikt werd, wordt nu heringericht tot open leercentrum. Ook een capaciteitsuitbreiding door de herinrichting van werkhuizen maakt deel uit van het project waar ontwerper Erfgoed & Visie en studiebureaus Herelixka en Brosens de bezielers van zijn.

Het vernieuwingsproces is gefaseerd in vier fasen. De eerste bestaat uit het isoleren en vernieuwen van de dakdichting van alle daken en de bouw van een glazen koepel boven de centrale trap. Oorspronkelijk was er boven de monumentale trap al een vijfhoekige glazen koepel van zes meter lang aanwezig, maar deze werd in het verleden vervangen door een banale lichtstraat. In eerste instantie was het de bedoeling om de oorspronkelijke koepel te reconstrueren volgens de terug gevonden bouwplannen, maar de voorhanden budgetten beslisten daar anders over.  Het werd geen geklinknagelde vakwerkstructuur, maar wel een hedendaagse koepelstructuur met diamantvorm waarvan het geodetisch principe zich gemakkelijk aan het vijfhoekig grondplan aanpast.

Van turnzaal tot open leercentrum

Fase twee vormt dan de vernieuwing van de oorspronkelijke turnzaal die al jaren als magazijn gebruikt werd. Die wordt nu heringericht tot open leercentrum dat gebruikt zal worden tijdens de pauzes door de 3e graad. De turnzaal had een trapeziumvormig grondplan waarvan het dak door vier zware balken overspannen wordt. Door middel van een staalstructuur wordt nu het open leercentrum aan deze hoofdbalken opgehangen. Dit om bijkomende ruimte te creëren en om de oorspronkelijke parketvloer te vrijwaren. De buitenzijde van het platform is uitgevoerd in geplooide en geperforeerde RVS-platen, de binnenzijde (vloeren en bureaus) in Amerikaans notelaar.

Capaciteitsuitbreiding

Aangezien de school kampt met plaatsgebrek wil ze naast renoveren ook uitbreiden. Die mogelijkheid was er door de renovatie en herinrichting van de aanwezige werkhuizen op de campus. De werkhuizen werden in 1927 als eerste opgericht en hun inrichting is sindsdien steeds ad hoc aangepast aan de noden van de school. Nu kan in het gebouw van 60 bij 30 meter onder zes sheddaken toch een nuttige oppervlakte van +- 2600 vierkante meter gecreëerd worden. Daarvoor wordt de huidige inrichting volledig verwijderd en vervangen door een aantal plateaus die in de ruimte worden gebracht.

GERELATEERDE DOSSIERS