Doorzoek volledige site
05 februari 2010

Bouwmeester Marcel Smets pleit voor opvolger uit het werkveld

Wordt de nieuwe Vlaamse Bouwmeester iemand uit het werkveld? Als het van de huidige bouwmeester afhangt wel. “Ik had een heel ander profiel dan bOb Van Reeth. Het zou goed zijn als mijn opvolger ook een ander figuur is dan ikzelf en dus niet uit de academische wereld komt, maar uit de praktijk”, liet Marcel Smets optekenen in een interview met www.vlaamsearchitectuur.be.

Wordt de nieuwe Vlaamse Bouwmeester iemand uit het werkveld? Als het van de huidige bouwmeester afhangt wel. “Ik had een heel ander profiel dan bOb Van reeth. Het zou goed zijn als mijn opvolger ook een ander figuur is dan ikzelf en dus niet uit de academische wereld komt, maar uit de praktijk”, liet Marcel Smets optekenen in een interview met www.vlaamsearchitectuur.be.

Enkele weken geleden werd Open Oproep 19 voorgesteld door het team van de Vlaamse Bouwmeester. In de marge daarvan had www.vlaamsearchitectuur.be een interview met Marcel Smets. Onder meer over het profiel van zijn opvolger. Marcel Smets vindt het belangrijk dat elke vijf jaar de functie ingevuld wordt door een andere figuur die zijn eigen accenten kan leggen. Daarom pleit hij zelf voor een opvolger uit de praktijk. Belangrijk vindt Marcel Smets ook dat zijn opvolger voldoende afstand kan nemen van zijn eigen opvattingen om heel duidelijk te kunnen formuleren wat kwaliteit is in de architectuur.

In het kader van de eindejaarsvraagjes van www.vlaamsearchitectuur.be vroegen we een aantal Vlaamse architecten aan welk profiel de opvolger van Marcel Smets volgens hen moet voldoen. Hun antwoorden lees je hier.

Naar aanleiding van 10 jaar Vlaamse bouwmeester verscheen bij Sun Architecture het boek In Publieke Opdracht. Architect Jef Van Oevelen  nam het boek aandachtig door voor www.vlaamsearchitectuur.be. Aansluitend kan u lezen hoe u een gratis exemplaar van dit boek kan winnen.