Doorzoek volledige site
19 februari 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Archipel organiseert lezing BLAF architecten

Het team van BLAF architecten. Illustratie | BLAF
Het logo van BLAF. Illustratie | BLAF

Archipel organiseert op 26 februari een lezing van en over BLAF architecten. Zaakvoerders Bart Van Den Driessche en Lieven Nijs komen hun architecturale visie voorstellen in CC De Torenzaal, Lokeren.

BLAF architecten krijgt het woord op 26 februari. In het cultureel centrum De Torenzaal in Lokeren, de thuishaven van BLAF, spreken ze over engagement, onderzoek en intuïtie. Kortom, hun ontwerpfilosofie.

Ecologisch bureau

Bart Van Den Driessche en Lieven Nijs stichtten in augustus 2011 een nieuw architectenbureau op. Het bureau werkt met een geheel eigen visie én een passie voor hout.

Door deze fascinatie rolden ze al spelenderwijs in het domein van laag-energetisch bouwen. Een samenwerking met ingenieur-architect Barbara Oelbrandt kristalleerde deze manier van werken tot een bewuste keuze.

Integrale duurzaamheid

BLAF werkt aan een integrale duurzaamheid. Ecologisch en energiebewust bouwen is een evidentie geworden. "Net zoals je een bepaald budget moet halen, moet je evenzeer een ecologisch vraagstuk oplossen, streven naar efficiënte functionaliteit, optimale bouwmethode, passende structuur, de juiste materialisatie en vormentaal, technische werking, … en dit alles binnen de diverse randvoorwaarden," vertelt Van Den Driessche.

Om deze uitdagingen tot een goed einde te brengen zijn experimenten en het verleggen van grenzen aan de dagelijkse orde van de dag. Van bij de start heeft BLAF dan ook gekozen voor de lange en trage weg.

Een interessant filmpje over BLAF architecten kan je hier bekijken.