Doorzoek volledige site
26 februari 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

B-architecten laat zich door omgeving inspireren voor sociale appartementen LUCA II

Het gebouw is ontworpen door B-architecten en het Sloveense Bevk-Perovic Arhitekt. Illustratie | B-architecten
De sociale appartementen nemen elementen op van de woonbuurt waarin ze zich bevinden. Illustratie | B-architecten
Door een open bebouwing kunnen bewoners vrij door het binnenpark wandelen. Illustratie | B-architecten
Met zicht op de haven en op het park biedt het appartementsgebouw alvast een meerwaarde. Illustratie | B-architecten

Het Antwerpse architectenbureau B-architecten wint de openbare aanbesteding om het nieuwe woongebouw LUCA II te bouwen tussen de Noorder- en de Canadalaan in Antwerpen. Samen met het Sloveense bureau bevk-perovic arhitekti ontwierp B-architecten het appartementsgebouw voor de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven.

De 118 nieuwe sociale appartementen houden rekening met het bestaande en diverse karakter van de buurt. Een charmant tuinwijkje, de klassieke gesloten bouwblokken, een open stadsplanning én een grootschalig industrieel bouwblok zijn allemaal present.

Hybride

LUCA II wordt een hybride project, samengesteld uit de invloeden van de omgeving. De gemeenschappelijke binnentuin wordt omsloten door een enkelvoudige, repetitieve huid. Deze doet denken aan de utilitaire infrastructuur van de Antwerpse haven.

Het uitzicht op deze haven is een extra troef voor het nieuwe gebouw. Het bestaande gebouw van Café Luchtbal wordt geïntegreerd in het project. Het café vormt de hoeksteen van het totaal.