Doorzoek volledige site
10 maart 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Stad Deinze krijgt nieuw administratief centrum

Het administratief centrum van Deinze zal in april 2016 klaar zijn © Tony Fretton Architects Illustratie | Tony Fretton Architects
De bouwwerken zijn begin maart gestart © Tony Fretton Architects Illustratie | Tony Fretton Architects
De twee vormen staan haaks op elkaar © Tony Fretton Architects Illustratie | Tony Fretton Architects
Open werkruimtes moeten een aangename werksfeer creëren © Tony Fretton Architects Illustratie | Tony Fretton Architects
Het gebouw heeft zicht op de Leie en de stad © Tony Fretton Architects Illustratie | Tony Fretton Architects

De stad Deinze krijgt een gloednieuw administratief centrum. De 100 medewerkers krijgen 8000m² werkruimte, met daarin een stadsarchief, een cafetaria, een grote raadzaal, publieke vergaderruimten en individuele kantoren voor de burgemeester en het schepencollege. Architectenbureau Tony Fretton ontwerpt het gebouw. Bureau Bouwtechniek staat in voor de volledige bouwtechnische ondersteuning vanaf de voorontwerpfase. Samen met VK Engineering verzorgen zij de studies.

De stad Deinze schreef een wedstrijd uit om de ontwerper van het nieuwe stadsgebouw te bepalen. Architectenbureau Tony Fretton kwam met een rechthoekig ontwerp als winnaar uit de bus. De volumes zijn haaks op elkaar geplaatst. Het kleine volume bevat een dubbelhoge raadzaal op de eerste verdieping. Bezoekers kunnen het gebouw onder de zaal binnengaan, waarna ze zich moeten aanmelden.

Het volume geeft dankzij zijn transparantie uitdrukking aan de democratie. Door de grote glaspartijen ziet de burger immers de democratische werking van de overheid. Het grotere volume bevat alle werkdepartementen. Deze zijn verspreid over 5 bouwlagen. Grote liften geven bezoekers de kans om moeiteloos naar de juiste afdelingen te gaan. Loggia's rondom beide volumes zorgen voor beschutte verkoelingsplekken.


Multifunctioneel

Het publieke gebouw houdt rekening met de behoeften van de verschillende gebruikersgroepen. Door deze eis is het moeilijk om een duidelijke visie te hebben. De opdrachtgever wijzigde dan ook verschillende keren het originele concept. Zelfs nu de bouwfase gestart is, worden er nog wijzigingen aangebracht.

Daarom is er ruime aandacht besteed aan de flexibiliteit van bepaalde delen van het gebouw. Zo kunnen de kantoorruimtes nog veranderd worden. De raadzaal is dan weer wel met duurzame materialen opgebouwd. De duurzaamheid van deze zaal is immers belangrijk, aangezien deze ruimte sowieso een langere levensduur nodig heeft dan de kantoren.


Troeven

Het nieuwe gebouw vervolledigt de stadskern aan de Leie. Zo creëert de oksel van het gebouw een openbare plek langs de rivier. Hier zal het aangenaam vertoeven zijn voor toekomstige voorbijgangers. Vanuit functioneel oogpunt is het een aangename werkplek voor de stadsdiensten, maar ook voor de bezoekers. Zij hebben bovendien zicht op de stad en op de Leie.

De keuze om de constructiemethodes en materiaalkeuzes af te stemmen op de meest gangbare lokale bouwwijzen is bewust gemaakt. De natuurstenen gevelbekleding van de buitenkolommen gebruikt een betonnen prefab systeem. Hierbij wordt de afgewerkte natuursteen ingebetonneerd. Dit drukt de benodigde bouwtijd en kostprijs.


Groen

Een hedendaags gebouw heeft meestal een groen kantje. Het nieuwe administratief centrum in Deinze wijkt hier niet van af. Zo krijgt natuurlijk daglicht voldoende kansen om binnen te dringen. Ook natuurlijke ventilatie zorgt voor een lager energieverbruik. De loggia's doen dienst als zonwering tijdens de zomermaanden.

De mechanische ventilatie kan worden ingezet bij piekmomenten in zomer en winter. Door middel van warmteterugwinning kan deze machine het gebouw bijkomend koelen of opwarmen. Een grondgebonden BEO-veld zorgt ervoor dat dit op de meest efficiënte wijze gebeurt, door middel van aardwarmte.