Doorzoek volledige site
11 maart 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Haerynck Vanmeirhaeghe architecten tovert garage Koen van den Broek om tot atelier

Een strakke inrichting zorgt voor een comfortabele werkomgeving. Illustratie | Haerynck Vanmeirhaeghe architecten
Muren bekleed met berkenschors vullen de ruimte. Illustratie | Haerynck Vanmeirhaeghe architecten
Een grote werkruimte geeft plaats voor vernissages. Illustratie | Haerynck Vanmeirhaeghe architecten
De bomen worden weerspiegeld in het glas. Illustratie | Haerynck Vanmeirhaeghe architecten

Haerynck Vanmeirhaeghe architecten vormde de garage van Koen van den Broek om tot een heus atelier. De Antwerpse kunstenaar schildert, tekent, zet proefopstellingen op en organiseert vernissages in de voormalige autogarage.

"Het atelier vormt een reis doorheen een reeks compleet verschillende werelden," vertelt Tijl Vanmeirhaeghe van Haerynck Vanmeirhaeghe architecten. "De ruimtes hebben elk een verschillend karakter." Een centraal atelier zorgt voor de toegang tot het atelier, de opslagruimte, de bibliotheek, de projectieruimte, een tekenkamer, bureau, patio, de studio en de garage. De dubbele deuren in de hal verbergen de toegang tot deze ruimtes.


Verlichting

Zorgen voor voldoende licht in het schildersatelier was een uitdaging voor de architect. Door de aard van de bestaande woning was het niet makkelijk om kwalitatief schilderslicht te installeren. Een technisch rudimentaire installatie maakte het niet makkelijker. TL-armaturen verlichten het atelier. Er is geen centrale verwarming.

Kerto platen vormen de basisstructuur van het ontwerp. De deuren, deurkaders, raamstijlen, keuken en kastenwanden zijn gemaakt uit dit houten materiaal. De centrale patio is dan weer volledig bekleed met spiegelende structuurbeglazing. Hierdoor wordt een reeks van 22 bomen tot een eindeloos bos herleid.