Doorzoek volledige site
12 februari 2010

VenhoevenCS ontwerpt zwembad De Nekker in Mechelen

Het Nederlandse architectenbureau VenhoevenCS mag het nieuwe complex ontwerpen van zwembad De Nekker in Mechelen, het Belgische ARCHI+I staat hen bij in de uitvoering ervan.
Het Nederlandse architectenbureau VenhoevenCS mag het nieuwe complex ontwerpen van zwembad De Nekker in Mechelen, het Belgische ARCHI+I staat hen bij in de uitvoering ervan.

Op maandag 1 februari werd door gedeputeerde van de provincie Antwerpen Rik Röttger het ontwerp gepresenteerd van VenhoevenCS voor het vernieuwde zwembad De Nekker. Het winnende ontwerp blinkt volgens de opdrachtgever uit op het vlak van toegankelijkheid, openheid, functionaliteit en duurzaamheid en zorgt bovendien voor een prachtige landschappelijke omkadering.

    

Recreatiegebied De Nekker
    
Via de Vlaamse Bouwmeester werd eind 2008 een Open Oproep gelanceerd voor het aanstellen van een ontwerper. Van de 5 deelnemende ontwerbureaus kreeg VenhoevenCS in combinatie met het Belgische ARCHI+I de opdracht voor het ontwerp.
Provinciaal sport- en recreatiecentrum de Nekker, gelegen net buiten Mechelen, biedt een combinatie van in- en outdooractiviteiten. Door de gevraagde uitbreiding van het programma met dit zwembad wordt dit aanbod nog groter. De uitdaging voor VenhoevenCS was om naast het ontwerpen van een modern en duurzaam zwembad De Nekker als geheel een nieuwe gezicht te geven.




Interieur zwembad


Het nieuwe entreegebied is het hart van het domein dat het bestaande en nieuwe complex door een loopbrug met elkaar verbindt. De uitstraling is licht, ruim en transparant. Vanuit het hele complex is er uitzicht op, en doorzicht naar het prachtige domein van De Nekker; het landschap is volledig geïntegreerd in het ontwerp. Door een grote patio, een spectaculaire pergola en zorgvuldig gekozen vensters naar de omgeving speelt het landschap een cruciale rol in het nieuwe complex.


    
   
Links het nieuwe entreegebied, rechts de pergola


Aan de zuidzijde zijn alle horecafuncties in de nieuwe ruimtelijke opzet  samengebracht tot één helder volume -dat werkt als een grote kijker richting het recreatieterrein. Vanuit de cafetaria kunnen ouders hun spelende kinderen zowel in de vernieuwde binnenspeeltuin als in het zwembad in het oog houden. Extra terrassen en een grote tribune geven deze zijde van het complex een zeer hoogwaardige verblijfskwaliteit.

    

Links terras en horeca, rechts zuidzijde met zicht over het recreatieterrein