Doorzoek volledige site
20 maart 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Groene speeltuin laat kinderen op daken spelen

Het park ligt aan het water en is opgedeeld in drie delen: Dierenwijck, Wandelwijck en Speelwijck. Illustratie | Gilbert Koskamp
Door het gebouw te integreren in het landschap, blijft het park behouden. Illustratie | Gilbert Koskamp
De stalen pijlers zijn de nerven van het gebouw. Illustratie | Gilbert Koskamp
Netten beveiligen gevaarlijke punten. Illustratie | Gilbert Koskamp
Het groendak is door Leven op Daken gemaakt. Het is 350m² groot. Illustratie | Gilbert Koskamp

Het familiepark Plaswijckpark in Rotterdam beschikt sinds kort over een 1650m² groot binnenspeelhuis met groendak. Firma Leven op Daken verzorgde de realisatie van het ontwerp dat Ssse | OVO Associates, Architects tekende. Zinco leverde de materialen die nodig waren om het ontwerp tot leven te brengen.

Gilbert Boskamp van Ssse | OVO Associates, Architects kreeg de opdracht om binnen een kleinschalig familiepark een groot gebouw aan te leggen. Meer zelfs, het gebouw moest de ruimte hebben om kinderen te laten spelen. "Een kleine, groene omgeving en een groot gebouw gaan lastig samen," vertelt Boskamp, "Tenzij je het gebouw volledig in het landschap laat versmelten." En zo geschiedde. Het gebouw ligt deels ingegraven, waardoor kinderen op het groendak kunnen spelen.

Het gebouw is het verlengde van het landschap. De architect integreerde vier soorten groen in het ontwerp. Hierdoor ontstaat er een mooie harmonie met het omliggende park. Allereerst is er het groen om het gebouw heen, inclusief de hoge bomen. Op het dak ligt zelf ook een lichtgewicht opbouw met enerzijds extensieve sedumbegroeiing en anderzijds een gras- en bloemenweidemengsel. Op dit laatste gedeelte kan gespeeld worden. Kabels en netten beveiligen de pergolaconstructies en de steile plekken op het dak. Hierlangs zullen klimplanten groeien.


Constructie

Het gebouw heeft de vorm van een blad. Door stalen dragers te gebruiken, met daartussen houten dakdooselementen en houtvezelplaten, heeft het gebouw een uitstekende geluidsabsorptie. De architect koos voor vochtregulerende dakdooselementen. Deze zijn gemaakt uit onbehandeld vurenhout. De elementen kunnen waterdamp opnemen en afgeven, waardoor het regenwater wordt gebufferd en geleidelijk aan weer wordt afgegeven. Georasters, plastic tegels voor grondfixatie op hellende daken van Zinco, houden de aarde op het dak samen. Een BSM 64 beschermingsmat houdt de dakconstructie in ere.

Het gebouw is in de warme zomermaanden heerlijk koel door het natuurlijke koelingseffect van de vegetatie.