Doorzoek volledige site
28 maart 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Groene inplanting voor appartementen Astridhof

De appartementen kunnen rolstoel-toegankelijk uitgevoerd worden. Illustratie | Veelaert Architecten
Het complex heeft een fietsenstalling met elektrisch oplaadpunt. Illustratie | Veelaert Architecten
Het grondplan van het Astridhof. Illustratie | Patric Verstraete

Een monumentale beukendreef die de bezoeker naar de ingang gidst, het is één van de kenmerken van het appartementencomplex Astridhof in Kapellen. De moderne, luchtige vormgeving wordt gecontrasteerd met traditionele en groene materialen. Veelaert Architecten en Partners tekende de plannen. Forté voerde de studies uit.

Het gebouw staat in een bosrijke omgeving op een perceel van ongeveer 2ha groot. Een open grasvlakte grenzend aan een diverse bomenrij kenmerkt het landschap. De vormgeving en positionering van het gebouw probeert op dit landelijk gegeven in te spelen. Door het gebouw te nestelen tegen de hoge bomen en het gebruik van een lichte knik in de gevel, sluit het complex naadloos aan op het terrein. De kopse zijde grenst aan de beukendreef waardoor er een duidelijke interactie tussen beiden ontstaat.


Materialisatie

De architecten gebruikten robuuste materialen in een lichte zand- en grijze kleur. De groene omgeving zorgt voor een contrast met het geheel. Het schrijnwerk bestaat uit hout met balustrades in glas en staal. De luchtige zuidelijke gevel biedt een contrast met de massieve noordgevel. De kamers liggen aan de boskant waar de beplanting een natuurlijke isolatie biedt.

Een ventilatiesysteem D+ met warmterecuperatie en luchtfilters houdt het gebouw koel. Samen met de vloerverwarming en passieve koeling verkregen door grondwarmtepompen regelen deze systemen het microklimaat. Het complex heeft een E-peil van 50.