Doorzoek volledige site
13 februari 2010

Sociale woningen van Wymeersch in Sint-Niklaas voor Waasse Landmaatschappij

In Sint-Niklaas bouwt de Waasse Landmaatschappij aan een sociaal koopwoningenproject, dat 2 woningen en 21 appartementen omvat. Deze nieuwbouw, ontworpen door architect Jos Wymeersch en medewerkers, vormt het gezicht van het inbreidingsproject ‘den Beenaert’.
In Sint-Niklaas bouwt de Waasse Landmaatschappij aan een sociaal koopwoningenproject, dat 2 woningen en 21 appartementen omvat.  Deze nieuwbouw, ontworpen door architect Jos Wymeersch en medewerkers, vormt het gezicht van het inbreidingsproject ‘den Beenaert’.



Het streven van de ontwerpers was om binnen de stedenbouwkundige voorschriften en de eisen van de VMSW een harmonieus geheel van kwaliteitsvolle woningen te creëren.  Dit betekende een zoektocht naar een constructief logische schakeling van appartementen met een vlotte toegankelijkheid, goede oriëntatie en optimale lichtinval.

Het resultaat is een gebouw waarvan het hoofdvolume wordt gevormd door de 21 appartementen, terwijl de 2 woningen aan weerszijden de overgang maken naar de bestaande bebouwing.  Binnen dit hoofdvolume zijn de appartementen gestapeld rond twee centrale circulatiekokers.  Deze stapeling bevat een grote variëteit aan woningtypologieën.
Elke wooneenheid beschikt over een garage met bijhorende berging en een privé buitenruimte.  Voor de woningen en gelijkvloerse appartementen is dit een tuin, voor de andere appartementen een ruim terras.

    


Om dit vrij grote bouwblok toch geen zwaar en massief uiterlijk te geven, is gespeeld met de volumewerking en het materiaalgebruik.  Zo vindt de variatie in woningtypes zijn weerspiegeling in de gevel en zijn de toegangen achteruit geplaatst, wat het geveloppervlak breekt en een dynamisch karakter geeft.
Ook de afwisseling van gevelmaterialen draagt hiertoe bij.  Het meest prominent is het donkergrijze gevelmetselwerk met dunne voegen.  De dakverdieping is bekleed met gevelleien, wat contrasteert met de baksteen en de constructie strak en licht doet ogen.  Daarnaast zijn de circulatiekokers door hun afwerking in structuurglas – samen met het feit dat ze achteruit liggen – extra herkenbaar.  De garage en dienstenzone tenslotte worden afgesloten met aluminium lamellen.  Deze open structuur voorziet in de nodige verluchting en zorgt voor een subtiele inval van natuurlijk licht.

    


Naar duurzaamheid toe wil de VMSW een voorbeeldrol opnemen en dus hanteert ze lichtjes strengere eisen dan de wetgeving voorschrijft.  Dankzij een doordachte isolatie hebben alle wooneenheden dan ook een K-peil van ongeveer 30.  De combinatie van een ventilatiesysteem C met in de ramen zelfregelende kleproosters en een condensatieketel, zorgt ervoor dat in alle woningen en appartementen het E-peil onder de 80 blijft.

Technische fiche

Ligging project: Plezantstraat Sint-Niklaas (wijk “Den Beenaert”)
Opdrachtgever: Waasse Landmaatschappij
Ontwerper(s): arch. Jos Wymeersch en medewerkers
Studiebureau(s): ir.-arch. Peter Hofman (stabiliteit) – E. Hulpiau (verwarming)
Hoofdaannemer(s): Verplancke nv
Start bouwwerken: mei 2009
Einde bouwwerken: september 2010