Doorzoek volledige site
08 april 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

2DVW Architecten wint twee ontwerpwedstrijden

De Klimopstraat sluit aan de westkant aan op het groene buurtpark. Illustratie | 2DVW
Uitwerking van de woningtypologieën van Woonhof Klimop. Illustratie | 2DVW
Situatieplan woonhof Klimopstraat. Illustratie | 2DVW
De inplanting van Woonhof Klimop. Illustratie | 2DVW
De compacte parkvilla sluit het park niet af maar legt een open verbinding met de Dornik. Illustratie | 2DVW
Situatieplan van Wijdbosch Zone 2, Geel. Illustratie | 2DVW
Plattegrond van de Parkvilla & profiel van de Dornik. Illustratie | 2DVW
De bebouwing aan de Dornik borduurt voort op de schaal en korrel van de bestaande bebouwing. Illustratie | 2DVW

Sociale huurvestingsmaatschappijen Geelse Huisvesting en De Ark ontwikkelen twee kavels. Eéntje in het centrum van Geel en een ander in de Braselwijk in Dessel. Voor beide projecten werd een ontwerp van 2DVW Architecten geselecteerd. In Geel palmden Johan De Wachter en Rik De Vooght van 2DVW Architecten 'Dornikplein & Parkvilla' zone 2 in. In Dessel krijgt de Braselwijk een facelift. Het vernieuwingsplan van de gemeente legt een sterke nadruk op de integratie van het groen in de wijk en de aansluiting op groene structuren in de omgeving. Binnen dat kader ontwierp 2DVW Woonhof Klimop.

Geelse Huisvesting wil in het centrum van Geel een 165-tal nieuwe woningen en appartementen bouwen. De ruime kavel die hiervoor bestemd is, werd opgedeeld in 3 verschillende zones. Johan De Wachter en Rik De Vooght van 2DVW Architecten palmden met hun plan 'Dornikplein & Parkvilla' zone 2 in.

Het plan vertaalt de bestaande opgave en randvoorwaarden in 3 principes:  schaal, verbinding en oriëntatie. De architecten vullen de drie principes in met een verzameling van aaneengesloten woningen. Twee-onder-één-kapwoningen worden afgewisseld met compacte blokjes van 3 woningen. Aan het park zorgt een appartement voor de omkadering van dit park, maar in de Dornik presenteert het zich als een compacte woning.


Parkomgeving

Het voet- en fietspad aan de noordrand van het buurtpark worden doorgetrokken en zullen aansluiten op de site. Er ontstaat een klein buurtplein met omliggende woningen dankzij het aanleggen van 2 extra paden richting de Verbueckenstraat. De transparante Parkvilla ligt aan de noord-oostelijke rand van het park. Hierdoor onstaat er ruimte voor de voortzetting van het openbare park. Het profiel van de Dornik opent zich bij de aanzet van het buurtpark en loopt hierin naadloos over.

De Parkvilla is opgedeeld in 2 delen. Hiertussen ligt een open ruimte die het geheel een luchtig gevoel geeft. De begane grond van de woningen is 1 meter opgetild ten opzichte van het maaiveld van het park. Hierdoor krijgen de bewoners voldoende privacy op de eerste bouwlaag. Een woontravee is weggelaten om extra transparantie te verkrijgen vanuit de parkrandappartementen. Deze woningen komen als extra bouwlaag bovenop de villa terug.


Woonhof Klimop

In Dessel krijgt de Braselwijk een facelift. Het vernieuwingsplan van de gemeente legt een sterke nadruk op de integratie van het groen in de wijk en de aansluiting op groene structuren in de omgeving. 2DVW ontwierp Woonhof Klimop als antwoord op deze vraag.

De architecten stellen de verkaveling voor als woonblokken van 3 of 6 woningen. De blokken zijn zo ingepland dat er een luchtig gevoel onstaat. Ze liggen immers afwisselend geschakeld, waardoor elke woning een met de groene omgeving aangesloten deel heeft.


Overbevolking

Hoewel het bestek vroeg om 12 woningen te bouwen, tekenden de architecten er maar liefst 21. Volgens de architecten is het beter om woningen van verschillende types te integreren in het project. Op die manier zou er een gezondere mix van bewoners ontstaan.

Het woongebouw aan het centrale park heeft een aparte status en richt zich op het groen. Het woonerf krijgt extra karakter door de toevoeging van kleine voortuinen. De verbinding naar de parkeerplaatsen - die achter de woningen liggen - is hier ook zichtbaar. Een pergola zorgt aan de voorgevellijn voor een subtiele overgang tussen de tuinen en de Klimopstraat. Deze openbare buitenruimte wordt mogelijk een interessante ontmoetingsplek voor de bewoners.