Doorzoek volledige site
09 april 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Sint-Truiden krijgt nieuwe scholencampus

Het nieuwe gebouw vormt een fikse uitbreiding voor Campus Tichelrij. Illustratie | Architectenbureau Marlies Rohmer
Het gebouw zal het voortgezet onderwijs huisvesten. Illustratie | Architectenbureau Marlies Rohmer
Tegen 2015 moet het gebouw opgeleverd zijn. Illustratie | Architectenbureau Marlies Rohmer
Doorsnede van het gebouw. Illustratie | Architectenbureau Marlies Rohmer
De gevelconstructie. Illustratie | Architectenbureau Marlies Rohmer

De Limburgse fruitstad bij uitstek krijgt een vernieuwde scholencampus. Het voortgezet onderwijs van Campus Tichelrij aan de Jodenstraat krijgt een nagelnieuw gebouw. Het 2500 m² grote complex vormt een brug tussen de twee delen van de campus. Architectenbureau Marlies Rohmer tekende de plannen. Bureaus R. Boydens en ABT België voerden de studies uit.

Met de nieuwbouw wil DBFM Scholen van Morgen de achterstand in het aantal degelijke schoolgebouwen die ons land heeft wegwerken. Sint-Truiden telt verschillende scholen, maar deze campus van het Gemeenschapsonderwijs werd uitgekozen voor de investering van 4,5 miljoen euro.


Toegangspoort

Het gebouw vormt naast een verbinding tussen de twee delen van de campus ook de nieuwe toegangspoort tot het scholencomplex. Dit omvat een overdekte speelplaats, wachtruimte, ontmoetingsplek en een polyvalente ruimte. Kolommen en banken zorgen voor de aantrekkelijkheid van het gebouw als verblijfsplek. De aanpalende Jodenstraat is overdag afgesloten voor het verkeer.

Architectenbureau Marlies Rohmer herstructureerde het omliggende terrein. Openbare functies zoals sport, spel, fietsen en parkeren werden ondergebracht in verschillende zones. Elke zone heeft haar leeftijdscategorie.


Efficiënt gebouw

De vrijstaande, tweelagige structuur is een compact en vrij indeelbaar volume met een duidelijk leesbare structuur. De gevel heeft een geometrisch patroon van donkere en lichte Eternit-platen. De rondlopende middengang ontsluit drie zones van koppelbare ruimtes. In dit neutrale kader kan het gebouw mee evolueren met de behoeften van de gebruikers.

Een betonskelet vormt de hoofddraagconstructie. Deze werd geprefabriceerd. De thermische massa van het beton slaat de door de aanwezige personen geproduceerde warmte op. De grote hoogte van de klaslokalen zorgt dan weer voor een fris en gezond binnenklimaat. Diepe negges in de gevel reduceren de mogelijke warmteoverlast. Kiepramen liggen in de schaduw van deze negges, met daaronder ten slotte de zonwering.

GERELATEERDE DOSSIERS