Doorzoek volledige site
09 april 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Nobelprijs krijgt centrum ontworpen door David Chipperfield

Het nieuwe centrum ligt aan de oevers van de rivier. Illustratie | David Chipperfield Architects
Een glazen benedenverdieping nodigt mensen uit om het gebouw te bezoeken. Illustratie | David Chipperfield Architects
Een nabijgelegen park geeft het centrum extra aantrekkingskracht. Illustratie | David Chipperfield Architects
De jury kon de lichtheid en openheid van het gebouw smaken en vond dat deze kenmerken overeenkwamen met de ambitie om een open en verwelkomend centrum voor het publiek te maken. Illustratie | David Chipperfield Architects
Lars Heikensten, directeur van de Nobel Stichting, beschreef het winnende ontwerp als "prachtig, maar zonder praal en krachtig maar toch sierlijk". Illustratie | David Chipperfield Architects
Het gebouw zal elk jaar de locatie van de uitreiking van de Nobelprijs zijn. Illustratie | David Chipperfield Architects
Doorheen het jaar biedt het centrum plaats aan andere activiteiten. Illustratie | David Chipperfield Architects
Het siteplan. Illustratie | David Chipperfield Architects

De Nobelprijs is ongetwijfeld de meest prestigieuze prijs die een mens in ontvangst kan nemen. Hij beloont elk jaar de meest waardevolle bijdragen aan onder andere de literatuur, wetenschappen en wereldvrede. Voor de bouw van een nieuw hoofdkwartier in Stockholm werd er een wedstrijd uitgeschreven. David Chipperfield wint nu die wedstrijd met het ontwerp van een met messing beklede glazen rechthoek.

Volgens de Britse architect David Chipperfield "is er geen betere architecturale uitdaging" dan de onlangs uitgeschreven Nobel-ontwerpwedstrijd. "Dit project heeft een enorme betekenis, niet enkel voor Stockholm, maar ook internationaal," vertelt Chipperfield.


Glas en metaal

De architect tekende een met messing bekleed gebouw aan de oevers van de Riddarfjärden. De benedenverdieping is volledig opgebouwd uit glas, waardoor het gebouw een luchtig geheel vormt. Bezoekers kunnen door het gebouw lopen om zo naar een nieuw stadspark aan de zuid-oosterlijke kant van het gebouw te gaan.

De prijsuitreiking zal elk jaar in december plaatsvinden in het nieuwe gebouw. Tijdens het jaar doet het centrum dienst als tentoonstellings-, ontmoetings- en evenementenruimte. Er zullen ook educatieve activiteiten georganiseerd worden.