Doorzoek volledige site
11 april 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Recticel Insulation is stichtend lid van Energy Saving Pioneers coalitie

Recticel gebruikte de Powerwall Isolatie voor het huis in Spiere. Illustratie | Recticel Insulation
De testwerf van Recticel Insulation in Spiere toont aan hoe je, door de volledige bouwschil aan te pakken, een 100 jaar oude woning duurzaam en energie-efficiënt kunt renoveren. Illustratie | Recticel Insulation

Bond Beter Leefmilieu blies op 11 maart de coalitie leven in. De Energy Saving Pioneers ijveren voor een ambitieuzer energiebesparingsbeleid in België. De 26 leden streven naar een bindende Europese energiebesparingsdoelstelling van 40% tegen 2030. Recticel Insulation onderschrijft de visietekst met tien beleidsaanbevelingen.

Het stimuleren van energiebesparing in het gebouwenbestand ligt Recticel Insulation nauw aan het hart. Door zich te verbinden met de Energy Saving Pioneers maakt het bedrijf een belofte om zuiniger met energie om te gaan. Samen met de coalitie willen ze druk zetten op de Belgische, maar ook op de Europese regering. Ze hopen dat de Energie Efficiëntie Richtlijn (2012/27/EU) in nationale en gewestelijke wetgeving wordt omgezet.


Pijnloos?

Een goede isolatie is een uitstekende manier om snel en pijnloos energie te besparen. Dit vormt volgens Recticel dan ook de basis van een duurzame woning. De resterende energiebehoefte moet ingevuld worden met hernieuwbare energie. Enkel zo kan de energie-efficiëntie van België verbeteren.

Momenteel scoort ons land nog altijd slechter dan het Europees gemiddelde. Er zijn dringende hervormingen nodig, voor de natuur, maar ook voor de economie. "Als we in Europa 40% minder energie verbruiken tegen 2030 dan voorkomen we de uitstoot van 49 tot 61% broeikasgassen. Maar ook de socio-economische voordelen zijn van cruciaal belang. Eenzelfde doelstelling zorgt voor 400.000 nieuwe jobs in Europa tegen 2020 en een besparing van 239 miljard euro voor huishoudens en industrie,” vertelt Jonathan Lambregs van Bond Beter Leefmilieu.