Doorzoek volledige site
07 mei 2014 | KEVIN MOENS

Mertens Architecten schenkt Inspectorate Antwerpen eigentijds kantoorgebouw

Centraal in de Antwerpse haven nam het bedrijf Inspectorate Antwerpen onlangs zijn intrek in een gloednieuw kantoorgebouw met laboratoria en opslagruimtes. Mertens Architecten ontwikkelde een complex bestaande uit een kantoorvolume van 1.125m², laboruimte van 780m² en opslagruimten met een oppervlakte van 800m².

Industrieel karakter

Het ontwerp omhelst twee volumes. “Het kantoorgebouw zal ondersteunende functies huisvesten voor de laboratoria en betreft een strak volume bestaande uit drie bouwlagen. Het volume komt hiermee boven de andere volumes uit en geeft het een oriëntatiepunt binnen de weidse omgeving van dit stuk havengebied. Naast dit volume staan de laboratoria en de opslagruimtes opgesteld. In nauwe samenspraak met de bouwheer zijn we gegaan voor een dynamisch gebouw met een industrieel karakter,” klinkt het bij Mertens Architecten.

De gevel van het kantoorgebouw is volledig opgetrokken uit baksteen en bevat verdiepingshoge raampartijen. De verschuifbare zonwering geeft de façade extra cachet. “De structuur van deze zonwering is architecturaal doorgetrokken in de gevel door middel van gegalvaniseerde staalprofielen waardoor het kantoorvolume een eigentijds karakter krijgt,” stelt de architect.

Een belangrijk aandachtspunt volgens Mertens Architecten is de aanwezigheid van een volledig in zichtbeton opgetrokken luifel die de hoofdtoegang accentueert. Geïsoleerde sandwichpanelen voorzien van een geïsoleerde betonplint sieren de gevel van de laboratoria en de opslagruimten. Het gevarieerde materiaalgebruik accentueert en versterkt het verschil tussen de twee volumes.

 

“Ecologisch gebouw”

In de laboratoria test, analyseert en stockeert Inspectorate lubricanten op basis van olie. "Daardoor hebben de brandveiligheid, milieuveiligheid en de algehele beveiliging een grote invloed gehad op de uitgangspunten van ons ontwerp. Dit alles heeft gezorgd voor een zeer duurzaam en flexibel gebouw,” aldus Mertens Architecten.

Mertens-Architecten omschrijft het complex als een ecologisch gebouw dat zeer goed geïsoleerd is en voorzien is van energiebewuste installaties. Daarnaast zal het regenwater gerecupereerd worden voor de sanitaire voorzieningen. De buitenaanleg omhelst een ruime parkeermogelijkheid, goede verkeerscirculatie en veel ruimte voor groen.