Doorzoek volledige site
26 juni 2014 | KEVIN MOENS

Duco’s architecturale zonwering brengt gevel tot leven

De Mercedes-garage Vereenooghe in Roeselare is een knap staaltje doordachte architectuur van de hand van Govaert & Vanhoutte Architects. Het gebouw is uitgerust met grote glaspartijen en beschikt dankzij de architecturale zonweringsystemen van Duco Ventilation & Sun Control over een gezond en comfortabel binnenklimaat.

De gevel herbergt een hedendaagse variant op de moderne autotoonzalen, waarbij de auto’s over verschillende verdiepingen worden gestald. “Het volume is opgebouwd uit drie bovengrondse niveaus voor toonzaal en een ondergronds niveau om de bestaande parking te ontlasten van langdurig gestationeerde wagens. De vides in de toonzaal zijn zo geplaatst dat er een maximaal doorzicht en openheid in het volume zijn. Er werd bewust geopteerd om het grootste gedeelte uit glas op te trekken, zo komt er voldoende natuurlijk zonlicht binnen, wordt het uitzicht gevrijwaard en is er toch genoeg uitkijk om de wagens in de kijker te plaatsen,” vertelt architect Damiaan Vanhoutte.

Bij het ontwerp en de realisatie ervan hield het team sterk rekening met de duurzaamheid en energiezuinigheid van het gebouw. De toepassing en het gebruik van een warmtepomp op basis van lucht en water, betonkernactivering en zonwering dragen hiertoe bij. Het gebruik van de DucoSun Cubic 400 als zonweringsysteem heeft een dubbele functie: zowel functioneel als esthetisch. De grote rechthoekige lamellen geven het gebouw niet alleen een strak en rechtlijnig design, maar zorgen ook voor een aangenaam en comfortabel binnenklimaat. De grote glasgevels zorgen voor veel openheid, maar het invallend zonlicht moet beperkt worden om oververhitting tegen te gaan. Dankzij het verstelbare systeem aan de zuidgerichte gevel wordt de zonnehitte buiten gehouden, maar blijft een panoramisch zicht naar buiten mogelijk.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS