Doorzoek volledige site
19 augustus 2014 | MARIJKE MARIS

Moderne bibliotheek in de Pinte

In opdracht van het gemeentebestuur van De Pinte, ontwierp Van Wassenhove Architecten een hedendaagse bibliotheek. Het concept ‘bibliotheek’ is de voorbije decennia sterk geëvolueerd. Het nieuwe gebouw is dan ook zo flexibel mogelijk en veel meer dan een uitwisselpunt voor media. Het is een open huis waarin mensen tijd kunnen doorbrengen in het gezelschap van dorpsgenoten. Het biedt bovendien de mogelijkheid om voordrachten, tentoonstellingen en andere educatieve en culturele evenementen te organiseren.

Compacte ruimte

De bibliotheek past in een ingesloten terrein met een beperkte oppervlakte. Ze sluit aan op het gabariet van de naburige gebouwen. De hoogte is beperkt tot twee bouwlagen, maar binnenin is veel ruimte gecreëerd door een ondergrondse verdieping en een grote vide. Het gebouw krijgt een apart karakter door de ritmiek in de gevel die verwijst naar de boeken in een boekenkast. De gevel filtert ook het invallend daglicht.

Het was een hele uitdaging om de uiteenlopende functies van het gebouw te integreren in één volume. Een uitstalruimte voor verschillende media, een uitleenbalie, multifunctionele ruimtes waar randactiviteiten kunnen doorgaan, ... werden ingeplant op een beperkte oppervlakte. Bovendien diende deze belangrijke ontmoetingsplek, in één van de hoofdstraten van de gemeente, subtiel aanwezig te zijn.

Ondanks het compacte volume, krijgt de bezoeker een groot gevoel van ruimte. Alle onderdelen van het gebouw zorgen mee voor een maximale lichtinval. Op de bovenste verdieping vindt men wanden met boeken waarlangs een passerel loopt. Op de twee onderste verdiepingen en in de uitgestrekte vide, zijn nog meer boekenwanden. Door de uitgekiende indeling ontstaan kleine intieme leesplekjes maar ook grotere ontmoetingsruimtes. De trap onderaan de vide doet dienst als zitplaats, tribune, podium, ...


Duurzame technieken

Het gebouw kent een dragend staalskelet en betonvloeren. De buitenwanden zijn opgebouwd als houtskelet met dikke isolatiepakketten, voornamelijk afgewerkt met natuurleien in combinatie met vlakke gevelpanelen (zwart en wit). Dankzij de compactheid van het gebouw en de opbouw van de buitenwanden realiseerden de architecten een K-peil van 20. Door ventilatie met warmterecuperatie en vloerverwarming blijft het energieverbruik bovendien zo laag mogelijk. Daarnaast gebruikte men natuurverven, FSC gelabeld hout, verlichting met daglichtsturing en zonwering tegen (over)verhitting.