Doorzoek volledige site
07 maart 2010

Een futuristisch ruimteschip als werkplek?

Wat doe je als architect als je geen stedenbouwkundige vergunning te pakken krijgt voor een uitbouw van een kantoor? Om de opdrachtgever, een designbedrijf n.b., alsnog van een nieuwe werkplek te voorzien, ontwierp het architectenbureau dmvA voor een opmerkelijke oplossing voor dit probleem: een mobiel en futurisch ogende ‘blob’ met daarin een keuken, douche, bed en opslagruimte.

Wat doe je als architect als je geen stedenbouwkundige vergunning te pakken krijgt voor een uitbouw van een kantoor? Om de opdrachtgever, een designbedrijf n.b., alsnog van een nieuwe werkplek te voorzien, ontwierp het architectenbureau dmvA voor een opmerkelijke oplossing voor dit probleem: een mobiel en futurisch ogende ‘blob’ met daarin een keuken, douche, bed en opslagruimte.

Een ‘blob’ als werkplek.


Als gevolg van de afwijzing van de kantooruitbreiding waarop het bedrijf Xfactoragencies had gehoopt, dokterde het Vlaamse architectenbureau dmvA een volledig nieuw ‘werkplek’-concept uit. Als reactie op de beperkingen en grenzen van de bouwvoorschriften, antwoordde dmvA door een mobiele unit te ontwerpen: een blob; een ‘kantoorei’ als het ware… Als een mobiele constructie en door een vrij hoog ‘kunstgehalte’, omzoomde het aldus op een innovatieve wijze de strikte bouwcodes.


het interieur van de blob




filmpje van de bouw van de ''blob'' -deel 1


AD S, de uitvoerder van het ontwerp, werkte maar liefst 18 maanden aan dit project, met als resultaat dit glad uitziende werkei.   Deze futurische herinterpretatie van de caravan bestaat volledig uit polyester en is uitgerust met kitchenette, bakdamer én een slaapnis. Toegang tot het ‘ruimteschip’ verkrijgt men via de neus die mechanisch openklapt en aldus als een poort fungeert. Door de vrij uitgebreide voorzieningen binnenin –keuken, verlichting, bed, badkamer en meerdere nissen om gerief in op te bergen, krijgt deze mobiele unit een multifuncitoneel karakter. Het kan zonder enige moeite ingezet worden als kantoor, als gastenkamer, als receptie, of zelfs als futuristisch tuinhuis…



filmpje van de bouw van de ''blob'' -deel 2

 

Onlangs verhuisde de blob naar de Verbeke Foundation, waar je het nu kan gaan bewonderen op hun 12 hectaren grote domein te Kemzeke.

    

 

Gegevens:
Opdrachtgever: Rini van Beek
Uitvoerder: Thomas Denturck
Ontwerp: dmvA