Doorzoek volledige site
26 november 2014 | KARI FEYS

goedefroo+goedefroo architecten levert nieuw stadion SV Zulte Waregem

goedefroo+goedefroo architecten bouwt modern en innovatief stadion voor SV Zulte Waregem. Illustratie | goedefroo+goedefroo
Illustratie | goedefroo+goedefroo
Illustratie | Alcoa Architectuursystemen

goedefroo+goedefroo architecten staat in voor de bouw van een modern en innovatief stadion naar Engels model voor SV Zulte Waregem. In dit nieuwe stadion zal supporterscomfort en de voetbalbeleving centraal staan.

Horizontale schijf naar Engels model

Het nieuwe stadion gaat uit van het Engels model waarbij de uitgangspunten zijn: de voetbalbeleving sublimeren en supporterscomfort vooropstellen. Het moet bovendien uitdrukking geven aan de dynamiek van de club. Daarom wordt het stadion zo weinig mogelijk opgeladen met functies die niet voetbal gerelateerd zijn. Enkel daar waar het opladen een meerwaarde creëert, worden functies zoals een fitness en een bowling ingevoegd in de buitenste cirkelsegmenten van het ronde gebouw. De ronde vorm heeft als voordeel dat het de overgangen tussen de zones beter begeleidt, er geen hindernissen zijn, het geheel verkleint, de gebouwranden verdwijnen, grenzen vervagen en dat het de negatieve ruimte continu maakt. Omdat de horizontale schijf wordt opgetild, lopen de circulatiepatronen van het nabij liggende park naadloos over in de publieke zones van het stadion.

Voordelen voor voetbalfans en buurtbewoners

Belangrijk voor het nieuwe stadion is dat spelers en bezoekers in nauw contact staan met elkaar, er geen verhoogde tribunes zijn, er een korte afstand tot het veld is en er korte looplijnen zijn naar de zitjes. Ook beschikt het over optimale zichtlijnen, voldoende sanitair, snelle catering en reserve op de evacuatiebreedtes. Dit alles komt er ten voordele van elke supporter; jong, oud, mindervalide, families enzovoort.

Bij de bouw is niet enkel gedacht aan de voetbalfans, maar ook aan de buurtbewoners. Om overlast voor de buurt te minimaliseren, is het stadion volledig gesloten. Dat houdt het gejuich van de supporters binnen de perken omdat het binnen het volume van het stadion blijft. Om dit te realiseren kwam de verlichting aan de dakrand en werden bestaande lichtmasten afgebroken. Het voordeel hiervan is dat de omgeving geen last meer heeft van strooilicht en lichtvervuiling, wat eveneens kostenbesparend is.

Materialen en opbouw

Het stadion is opgebouwd uit prefab betonelementen en is gefundeerd op palen. Dat is mogelijk door het vinden van een typedoorsnede die voor heel het stadion kan worden gebruikt. Zo ontstond het goedkoop en eenvoudig prefabricatiemodel. Het dak van de structuur bestaat uit metalen spanten waarop metalen dakplaten worden gemonteerd. De schil is opgebouwd uit aluminium schrijnwerk op de plaatsen waar er ruimtes achter zitten. Verder worden er op alle zijden behalve de noordzijde verticale lamellen geplaatst om de zonnetoetreding te beperken en de gevel een eenheid te geven. Bij de bouw werden zo goed als geen afwerkingmaterialen gebruikt. De basisbouwstenen zijn beton, glas en staal.