Doorzoek volledige site
30 november 2014 | KARI FEYS

Architecten Achtergael ontwerpt kantoorschijf op poten

Een kantoorgebouw op poten Illustratie | Fotograaf: Filip Dujardin
De interactie tussen de verschillende niveaus en programmaonderdelen bevordert het contact tussen de werknemers. Illustratie | Fotograaf: Filip Dujardin
Het gebouw heeft veel weg van een horizontale schijf die op het landschap lijkt te staan. Illustratie | Fotograaf: Filip Dujardin
Het gebouw moet degelijkheid, transparantie en professionalisme uitstralen. Illustratie | Fotograaf: Filip Dujardin
Illustratie | Fotograaf: Filip Dujardin

Na een architectuurwedstrijd die draaide rond het ontwerp van zijn nieuwe kantoorgebouw, koos Aannemingen M & J BRAET voor een team ontwerpers van Architecten Achtergael. Het nieuwe visitekaartje voor het bedrijf moest eerst en vooral degelijkheid, transparantie en professionalisme uitstralen. Het gebouw werd opgeleverd eind 2014.

Kantoorschijf op poten

De eisen van Aannemingen M & J BRAET's architectuurwedstrijd waren: onthaal, individuele kantoren, vergaderzalen, een multifunctionele ruimte, een lounge, een refter met bijhorende keuken, een afdruklokaal, archiefruimtes en technische ruimtes. Het team van Architecten Achtergael, bestaande uit Lieven Achtergael, Isabelle Dierickx, Jonas Marga, Sander Verhanneman, Dirk Liekens en Sofie Philips, voegde al deze eisen samen in een kantoorschijf op poten. Het nieuwe kantoorgebouw manifesteerde zich als een vrijstaand object in het polderlandschap. Langs de buitenzijde heeft het gebouw veel weg van een horizontale schijf die op het landschap lijkt te staan, maar langs de binnenzijde creëerden de ontwerpers ook een sterke verticale samenhang. Dit laatste kwam tot stand door de strategische inplanting van een grote vide, een lichtstraat, een verdiepte patio en verschillende lichtkoepels. De interactie die zo ontstaat tussen de verschillende niveaus en programmaonderdelen moest het contact tussen de werknemers bevorderen. Vanuit het gebouw is er ook een prachtig zicht over het omringende polderlandschap.

 

Duurzaamheid

De doelstelling bij het ontwerp was een kantoorgebouw creëren waarin werknemers  aangenaam konden werken in een functionele, comfortabele en aangename omgeving zonder dat het gebouw overdreven luxueus zou aanvoelen. Verder moest het geheel ook degelijkheid, transparantie en professionalisme uitstralen. Ook duurzaamheid werd belangrijk geacht tijdens de bouw. Aannemingen M & J BRAET stond erop dat het gebouw en maximaal E-peil van 70 zou hebben, terwijl de eisen ten tijde van het ontwerp in 2009 een maximaal E-peil van 100 bedroegen. Verder is er overal in het gebouw bewegingsdetectie aanwezig en werd gebruik gemaakt van Led-downlighters. Ook is er driedubbele beglazing, zonwering, ventilatie met warmterecuperatie en zijn er koelplafonds in geperforeerd gipskarton aanwezig.