Doorzoek volledige site
23 maart 2010

Ingenium gelabeld als Greenbuilding Endorser en BREEAM International Assessor

Het Brugse studiebureau Ingenium kreeg vorig jaar als eerste studiebureau in België het label van Greenbuilding Endorser. Eerder mocht het zich ook BREEAM International assessor noemen. Nicolas Vyncke van Ingenium legt uit wat dergelijke labels inhouden en waarom Ingenium het belangrijk vond om hierin te investeren.

Het Brugse studiebureau Ingenium kreeg vorig jaar als eerste studiebureau in België het label van Greenbuilding Endorser. Eerder mocht het zich ook BREEAM International assessor noemen. Nicolas Vyncke van Ingenium legt uit wat dergelijke labels inhouden en waarom Ingenium het belangrijk vond om hierin te investeren.

“Ingenium is een multidisciplinair ingenieursbureau uit Brugge, gefocust op duurzame oplossingen en technieken voor niet-residentiële gebouwen. Hiervoor kreeg het vorig jaar twee erkenningen: Greenbuilding endorser  en BREEAM International assessor.
 
Ingenium is het eerste studiebureau in België dat bekend staat als Greenbuilding Endorser. Om deze erkenning van de Europese Commissie te behalen, heeft Ingenium een promotieplan voor Greenbuilding opgesteld en heeft het een energiebesparing van 25% doorgevoerd in een bestaand of een nieuw niet-residentieel gebouw van minstens één Greenbuilding partner.
Het vrijwillige programma is een actie van de Europese commissie gericht op private en publieke niet-residentiële gebouwen. Het beloont de substantiële vermindering van de energieconsumptie en de CO2-uitstoot van een gebouw. De Greenbuilding endorser status geeft het bedrijf de kans om zijn bewezen competenties, acties en diensten in een Europese context te promoten. Daarbij is het een bewijs voor de kwalificaties en competenties van Ingenium om plannen tot verbetering van energie-efficiëntie en herbruikbare energie te ontwikkelen en uit te dragen.

    


 
Daar waar het Greenbuilding programma zich vooral focust op het bewustmaken en verbintenissen voor energie-efficientie, biedt BREEAM een internationaal certificaat met vooropgestelde streefdoelen en te behalen resultaten voor duurzaamheid. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is ontwikkeld door het gerenommeerde Britse BRE. Aan de hand van verschillende criteria, verdeeld over 9 categorieën zoals: ecologie, management, comfort, energie, vervuiling,… wordt op een objectieve manier de duurzaamheid van een gebouw geëvalueerd. Elk van deze criteria wordt afgetoetst aan de lokale regelgeving en de standaard marktprestaties, waarna het gebouw een classificatie verkrijgt, variërend van “pass” (voldoende) tot “outstanding” (uitmuntend). De certificatie gebeurt zowel in de ontwerpfase, zodat kan bijgestuurd worden om een betere classificatie te behalen als na de uitvoering.
Door de combinatie van lokale regelgeving en het BREEAM-beoordelingsschema blijft een objectieve vergelijking met gelijkaardige buitenlandse projecten mogelijk. Binnen het internationale aspect van BREEAM zijn er al specifieke beoordelingsschema’s uitgewerkt voor retail, kantoren en industrie. Een versie voor schoolgebouwen is in opmaak.”

Tekst: Nicolas Vyncke