Doorzoek volledige site
25 maart 2010

Krijgt Brussel Nieuwstraat een glazen dak?

Het voorstel om een glazen dak te spannen over de Nieuwstraat in Brussel wordt naar voor geschoven door BECI (Kamer van Koophandel) en gesteund door Philippe Close, de Brusselse schepen van toerisme. Het architectuurbureau Lowette werd aangesteld door BECI om dit voorstel uit te werken.

Het voorstel om een glazen dak te spannen over de Nieuwstraat in Brussel wordt naar voor geschoven door BECI (Kamer van Koophandel) en gesteund door Philippe Close, de Brusselse schepen van toerisme.

Concept


Het architectuurbureau Lowette werd aangesteld door BECI om dit voorstel uit te werken. Het basisidee achter de glazen overkapping is het vermijden van de typische leegloop van de Nieuwstraat bij slecht weer. Verder zou een overkapping de mogelijkheid bieden om avondwinkelen in te voeren.
Architect Karel Lowette benadrukt dat het niet de bedoeling is om een afgesloten binnenklimaat te creëren: het glas – dat wordt bevestigd op een metalen structuur die tussen de bestaande gevels wordt ‘geklemd’ – zou niet tot tegen de gevels komen.
Naar analogie met de Sint-Hubertusgalerij in Brussel zou de overkapping een dubbele functie geven aan de Nieuwstraat: op het gelijkvloers een commerciële functie, toegankelijk vanaf de Nieuwstraat, en op de verdiepingen appartementen, toegankelijk vanaf de parallelle straten.
Om de variërende hoogte van de commerciële bouwlagen te volgen werd een glazen dak ontworpen met een golvende beweging.


Langssnede (foto: Architectuurbureau Lowette)

Budget
De Nieuwstraat is ongeveer 500 meter lang en tussen 13 en 14 meter breed. Dit betekent dat ongeveer 6.700 vierkante meter overspannen moet worden met glas. Het budget hiervoor wordt geschat op 7 à 7,5 miljoen euro.

Planning
Een concrete planning is er nog niet, wel starten na de Paasvakantie de eerste gesprekken met de eigenaars van de winkels in de Nieuwstraat.


Visualisatie vanaf het Muntplein (foto: Architectuurbureau Lowette)